1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Provident reklám

*************************

Provident kisösszegű kölcsön – 15s +++ Értékelés: 4,2/10

Jól van. Soha többet nem fogom megígérni, hogy nem foglalkozom többet egy kampánnyal. Megígérem, hogy soha többet. És én mindig betartom, amit ígérek. És azért ígérem meg, hogy soha többet nem ígérem meg, hogy nem fogok egy kampánnyal többet foglalkozni, mert úgysem tudnám betartani. Szóval azért írok erről megint, mert egyszerűen lenyűgöz. A maga egyszerűségével, és mégis frappánsságával. Azzal a frappáns egyszerű baromságával.

***************

***************

Mert miről is van szó? (Azt hiszem ezt már többször megbeszéltük, hogy nem teszel fel magadnak ilyen hülye kérdéseket, hisz erről szól ez az egész írás, és csak azért teszed fel, hogy teljenek a sorok, mint ahogy ezt a magyarázkodást is csak azért írtad le, mert nincs egyéb lényeges mondanivalód, és… na pont ez az.) Egyébként valahogy így dolgozhatnak az ilyen reklámokat kitaláló kreatívok is. Nem?

Gondolj bele: először végiggondolja, milyen tipikus árucikkek kerülnek nem túl sokba, de ahhoz mégiscsak túl sokba, hogy sokunknak csak úgy egyszerűen, úgymond ad hoc kifizethető volna. Ilyen például a kerti pingpongasztal. Meg még sokan mások. Na most magáról a kölcsönről nincs lényeges mondanivaló, azt már ezerszer elmondtuk, kisösszegű, és azonnal, a bankot még álmából felébresztve is igényelhető. Innentől jön a töltelék. Már hogy azt nyilvánvalóan nem lehet mondjuk képileg felsorolni, hogy milyen áruféleségekre gondolunk, hanem valahogy, viccesen, frappánsan célozni kell rá. Például pingpongasztal, pingpongasztal… ütő… háló… asztal… esik az eső, alá lehet bújni… hálóval halat lehet fogni… hálót adj, ne halat… ez nem jó… hálózsák… barom… hálót hagyjuk… ütő… kiütő… bőrkiütő… nem hinném… ütlegel… ütővel szétveri valaki fejét… fején találja az ütőt… kirúglak Lajoskám… ütővel lecsap… lecsaplak, mint egy taxiórát… lecsapja a taxiórát az ütővel, jó ötlet volt a pingpongasztal… tényleg kirúglak Lajoskám… ütővel lecsapja a legyet, légycsapó… na valahogy így. Most bemutattuk tisztelt olvasó, hogyan asszociál egy vérbeli kreatív. Örülünk, hogy jelenlétét biztosíthattuk ezen rendkívüli alkalom alkalmával.

Ülnek tehát békésen a kerti hintaágyon, papa, mama kisleány, közben lerí róluk, hogy máskülönben nem engedhetnék meg maguknak egy ilyen kisösszegű dolog megvásárlását, és békésen olvasgatnak, ejtőznek. Ám egyszer csak, jő egy szúnyog. Nem látjuk, halljuk. Anyuka felfigyel, majd egy olyan nagyon gyors karatés mozdulattal előrántja öléből a pingpongütőt, és lecsapja a legyet. Apuka ezt látva, azonmód kipattantja a fejéből a gondolatot, miszerint jó ötlet volt a pingpongasztal. Hát ugye nem pont ezért volt jó ötlet, hogy most az ütőt akár légycsapónak is lehet használni, ha már az embernek ilyen feketeöves felesége van, hanem kvázi mintegy erről jut eszébe, az ütőről az egész pingpongasztal történet, és ettől melegség járja át a szívét, és akkor ezt gondolja. Tehát értem én a koncepciót, vagyis a kis jelentről a dolog egész komplexitása idéződik fel, vagyis a szúnyog halála csak mintegy triggerként játszik szerepet a melegséges gondolatsor elindításában. Igaz, a gondolatsor végére a karatés nő teszi fel a pontot az i-re, vagyis a végére teszi ki az i-t, vagyis… szállj le rólam. Tehát a nő mondja ki a lényeget, miszerint jó ötlet volt ez a bank. Nem mondja ki, kibuborékolja a fejéből pontosabban.

Ne legyünk igazságtalanok. Itt nem töltelékezés folyik, hanem a koncepció – ha lehet mondani – hagyományainak követése. Kis, könnyed, vicces, vagyis többnyire abszurd utalások az ilyesféle céltermékekre, csak mintegy emlékeztetőül, mire is gondolunk, illetve te mire is gondolj, ha ilyesmi megvásárlására gondolsz, de nem gondolnád, hogy momentán van rá pénzed. És itt a viccességen, a könnyed humoron van a hangsúly. És végtére is, hogy ez nekem speciel nem jön be, az teljesen magánügy. Nem? Én egyszerűen nem erre mosolyodom el, de nem zárom ki, hogy te meg igen. Nem vagyunk egyformák. És hogy akkor meg hogy aztán olyan felhő jöjjön ki az agyamból, hogy jó ötlet volt ez a… na jó nem azért, csak engem picit arra emlékeztet, mint ha hálát adnék valami felsőbb hatóságnak, de mondom, ez én vagyok. Te más vagy.

Ja, azt hiszem ezért vagy te a kreatív és nem én. Te tudsz azonnal ilyet venni, nekem meg jó ötlet a…

*******************************************************************************

Értékelés: 4,2/10 pont (ISTST szám)

A BRAND bevésése (Imprinting) – 5/10

A forgatókönyv és/vagy a történet (Script) – 3/10

Az igazság faktor és/vagy a valós érték (Truth) – 5/10

A látvány (Scene) – 4/10

A technika (Technology) – 4/10

{mxc}