1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Soproni Sör reklám

*************************

soproni uj logo - Klasszikus – 30s +++ Értékelés: 3,6/10

Mostanában ritkábban jutok hozzá egy-egy ilyen megírásához, így történhet, hogy nekem, akárcsak egy újszülöttnek, minden reklám szinte új. Na ez azért nem egészen igaz, de mivel reklámot csak ezen kis szösszenetek kedvéért nézek, és csak akkor, amikor szösszenteni van kedvem, vagy érkezésem, viszonylag friss szemmel tudok ránézni egyes példányokra. Így tudnak újból és újból rabul ejteni a sörreklámok.

 

***************

***************

„Az önjelölt káposztásmegyeri művészek ezúttal Anna lakását újítják fel.” ??? Hogy kicsodák? Van ilyen tévéműsor, vagy micsoda? Megnéztem, van. Több is. Kiszemelnek egy szegény, de rendes családot, és felújítják a lakásukat, házukat, majd megfelelő dramaturgiával mutatják meg nekik. Amolyan boldogság műsor, az emberek szeretnek boldogságot nézni, ezért a bulvártévék szeretnek boldogságot gyártani.

Elnézést, azt már nem volt türelmem kikutatni, kik azok a káposztásmegyeri művészek, de látom, egy csapat nő, akik éppen egy lakást újítanak fel, Annáét, aki viszont nem tudom, hogy kicsoda. A filmből nem derül ki. De mindegy is, látszik, nem én vagyok az a bulvárnéző, aki minden bizonnyal pontosan tudja miről, kikről van szó. Azért arra kíváncsi volnék, lesz-e olyan sörreklám, amely célcsoportjának a filozófiában mélyen művelt társadalmi rétegeket tekinti. Nem lesz, mert ugyan a filozófusok is szeretik, szerethetik a sört, de nem elég szélesek. Mármint mint célcsoport.

Mégis forradalminak tekinthető reklámjuk, mivel sztereotípiát tör át, a söröző férfiak sztereotípiáját, még pontosabban a többnyire csak férfiakat ábrázoló sörreklámok sztereotípiáját. Bocsánat, lehet, tévedek, nem néztem meg hirtelen a világ, de még Magyarország összes sörreklámját sem, de az biztos, tiszta női csapat sörbe fojtott munkaörömét ritkán láthatjuk sörreklámban.

Na most nem tudom mennyire emeli a sztereotípiából kitörő nők nimbuszát az itt ábrázolt beállítás, miszerint munka közben folyamatosan isznak. Ez még a férfi melósok esetében sem volna semmi, na meg mindenféle munkavédelmi előírások is tiltják, hát még nők számára. Mellesleg ez a megjegyzésem is hímsovinizmust tükröz, de most nem rólam van szó. „…de üveggel a kézben remekül festenek” Még ki is mondja a kedves narrátor nagyon viccesen használva a festenek szó kétértelműségét. Az egyik csaj például egy kislétrára állva fest éppen remekül, persze munkavédelmi sisak nélkül kissé vagy nagyon beszívva. Köszönjük kedves kreatív, hogy így kiálltált a női emancipáció védelmében. Egyébként nő vagy? Hát nem szégyelled magad? Férfi vagy? Hát nem szégyelled magad? Szóval szerinted jó ötletnek tűnt egy csapat nő sörözését nem valamiféle szabadidős tevékenység, hanem kifejezetten munka közben bemutatni? Valahogy a férfias sörreklámokban ilyesmit még nem nagyon láttam, ha jól emlékszem. Vagy nem emlékszem jól, csak annyira természetes, hogy a férfi macsóságba ez is belefér? És az menő? Mondjuk azt, nem jellemző, hogy a férfiak munka közbe söröznek a sörreklámokban. Ezzel most itt a nőket tisztelték meg a kedves kreatívok, meg a megrendelő, aki elfogadta a koncepciót.

És egy pillanatra térjünk ki megint a sörreklámokra oly jellemző határtalan szellemességekre. A gond az, itt kissé ez is máshogy cseng, mint a férfiak esetében. Röhögünk a nőkön. Ügyeskednek a drágák. Például „Sziszi gondosan ügyel, hogy mindenhova jusson festék...” Így, pont, pont, pont. Érted ugye? Mert hogy Sziszi arcára, szemüvegére is bőven jutott. De annyira jól áll neki. Jó nő. „Zoé pedig ügyel arra, hogy más is odaférjen a munkához.” Zoé éppen bele akarja mártani az ecsetét a festékbe, de egy másik csaj megelőzi, mire Zoé, ja, oké mozdulattal elhúz, és persze jót húz a söréből. Jaj, a drága! Ravasz kis dög! De ő is jó nő azért.

Nos nem tudom, lehet, megint én spilázom túl a dolgot, de úgy tűnik, ismét jó adag nőgyalázást sikerült elhelyezni ebben a nagyszerű kis munkátokban. Nagyon gratulálok, csak így tovább, persze ha ettől jobban fogy az áru, akkor oké, ne fogjátok vissza magatokat, hiszen a lényeg, hogy még „a vidám közös felújításokat is a Soproni támogatja. Mert ha nektek fontos, nekünk is az.”

Kedves Soproni! Nekem most fontos volna egy kis többletbevétel, tudod, ez a rezsiemelkedés, élelmiszer árrobbanás, ilyesmi, szóval ugyan támogass már engem is. Ígérem én is vidám leszek, és csak a te sörödet fogom inni… tudod, azt a csillagosad… az is a tiéd, nem?

*******************************************************************************

Értékelés: 3,6/10 pont (ISTST szám)

A BRAND bevésése (Imprinting) – 3/10

A forgatókönyv és/vagy a történet (Script) – 1/10

Az igazság faktor és/vagy a valós érték (Truth) – 4/10

A látvány (Scene) – 5/10

A technika (Technology) – 5/10