5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

Fanta reklám

*************************

Fanta - 2x30s

Ez itt egy komoly, társadalmi mondanivalóval terhelt filmetűd. Összetett szimbolikája összetettsége ellenére áttör a hétköznapok partikularitásaiba csaknem belefulladni kényszerülő ember percepciós rétegein, s a szubjektumot mintegy kiragadva onnan, kellő távolságba emeli ahhoz, hogy visszanézve saját nembeli lényegét pillanthassa meg, katarzist átélve ekképpen.

***************

***************

***************

Mert mi is történik itt tulajdonképpen? Különböző egyéniségeket visz egy futószalag valamiféle gonosz gép kalapácsa alá, amely egyen bábokká formázza át őket. Világos az üzenet, itt a fogyasztói társadalom mindenkit fogyasztógéppé egyneműsítő, elembertelenítő, elidegenítő hatásait ábrázolja az animációs film nyelvén az alkotó, mintegy felkiáltójelet emelve így a befogadó elé, jelezve, ember, ezt nem akarhatod! És az ember nem is hagyja annyiban. Mert íme a forradalmár, aki eljő. Ott van már ő is a futószalagon a többi legószerű alak között, tudós külsejű, szemüveges figura, de nem ez az, ami legfőképpen megkülönbözteti a többiektől. Hanem a Fanta. Van nála egy palack fanta. Egy fantanarancs, ha jól látjuk. És íme, jót húz belőle, leugrik a szalagról, bevágja a palackot a fogaskerekek közé, és a szabadság eljövend de izibe. A fanta izibe. És a gép műveleti iránya megfordul, és újból egyéniségeket teremt a már egyenformázott lelkekből is. Köszönjük neked Fanta. Innentől kezdve mi mindannyian csak fantát fogunk inni. Ez lesz a mi egyenitalunk. De csak azért, mert megértve a szabadság szavát, mi nem leszünk egyenfogyasztók, nem fogunk bedőlni holmi fogyasztásra ösztökélő manipulációknak. Igenis szabadon fogjuk kiválasztani az italunkat is. Téged Fanta.

Elmagyarázom a másik klip szimbolikáját is, arra az esetre, ha nem figyeltél volna eléggé. Ott gonosz, "unplugged" hangszórók vesznek körül egy ötfős, szabadlelkű, kreatív, popzenekart. Csupa egyéniség, zseniális, önkifejező művész. De valahányszor valamelyikük belekezd egy szólóba, máris közbedudál destruktívan egy gonosz, elnyomó mélynyomó. Mi a megoldás? Hogyan küzdhetünk az elnyomás ellen? Hát fantával. Ez nyilvánvaló. Fújni kell egy jó nagy fanta buborékot, és a fantagáztól kissé elkábult, eddig szabadon álló gonosz hangszórókba, gyorsan bele kell dugni egy-egy fantavezetéket. És ettől kezdve, a szabadság nagyobb dicsőségére, az így rabul ejtett gonosz hangszórók immáron úgy táncolnak, ahogy a többiek fütyülnek. Fűzd fel tehát te is magad egy ilyen fantavezetékre, és meglátod, szabad leszel. Úgy értem a fantauniverzumon belül. Meg ne próbáld elhagyni! Ja, és játssz még! Bármit is jelentsen itt ez a szlogen.

**************************************

Értékelés: 5/10 pont

A BRAND bevésése (Imprinting) - 6/10

A forgatókönyv és/vagy a történet (Script) - 3/10

A hazugság faktor és/vagy a valós érték (Lie) - 3/10

A látvány (Scene) - 6/10

A technika (Technology) - 7/10

{mxc}