Magyar

Olvasóink értékelése: 1 / 5

Csillag aktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

ERSTE reklám

*************************
ERSTE Lakáshitel ? 30s +++ Értékelés: 4,2/10


A kitörés.
Kamaradráma.


Szereplők: János, 32 éves, tudományos segédmunkatárs a Halbiológiai Kutató Intézetben. Zsuzsa, 28 éves, János felesége, kommunikációs menedzser ugyanott. Teri néni, 72 éves, lakástulajdonos, főbérlő. Ede, az aranyhal. Deus ex Machina, a bank. Szín: Teri néni lakása, előszoba, illetve Jánosék szobája.
Az első jelenet a lakás folyosóján, pontosabban annak közlekedőjében játszódik. Teri néni halad benne, és közeledik Jánosék szobájának ajtajához.

***************


***************
Teri néni: Lakbér!
Változik a szín. Jánosék szobájának ajtaját látjuk a szoba felől. Az ajtó nyílik, Teri néni dugja be rajta a fejét abszolút kopogás nélkül az abszolút kulcsra nem zárt ajtón.
Teri néni: Helló! (halkan, szelíden) Lakbér!
Változik a szín: Jánosék szobáját látjuk, meglehetősen zsúfolt, rendezetlen, mindenféle oda nem való cuccok is felfedezhetők, például egy kerékpár szűkíti le középen a teret. Jobbra nagy franciaágy áll. Balra a tévé tetején gömb alakú akvárium, benne Ede úszkál. Amikor a függöny felmegy Ede… nem, bocsánat, János éppen kikel az ágyból, pizsamában, vagy valami olyasmiben. Pontosabban nem kikel, hanem ijedten kiugrik. Ekkor Teri néninek megakad a szeme az akváriumon.
Teri néni: (megakadt szemekkel néz)
Ede:
Teri néni: (beljebb jön a szoba központi terébe) Nem megmondtam, hogy nincs háziállat? (Itt magyarázzuk el a színésznek, hogy nézzen a hal felé, esetleg egy kis akaratlan mozdulatot is tehet arrafelé, hogy a nézők számára egyértelmű legyen, melyik állatra gondol.)
János: (ijedten húzogatja felfelé a pizsamanadrágját, és a hal felé mutat) Ez nem… ez csak egy aranyhal.
Teri néni: Amit mondtam, megmondtam!
/Dramaturgiai instrukció: Ez a dráma csúcspontja. Itt konfrontálódik a pozitív hős, János a tulajdonképpeni negatív főfigurával, Teri nénivel. A két figurát úgy is szemlélhetjük, mint akik egyféle generációs gap két partján állnak, és képtelenek áthidalni ezt a szakadékot. Voltaképp mindkét típusnak a maga szempontjából igaza van, hiszen a fiatal lélek szabadon szeretne szárnyalni abszolút megszámlálhatatlan szabadságfokkal, köztük a hal tartásával is, miközben a konzervatív, szokásait sem feladni, sem bővíteni már nem képes idősebb figura joggal unhatja már, hogy a hal üvöltése időnként a legszebb álmaiból veri fel éjszaka, és hogy már nemegyszer talált halszart szobájának ajtaja előtt. Mindezek ellenére nekünk úgy kell éreznünk, hogy egyértelműen a jövőbemutató, az előretörő, a nagyobb szabadságfokkal rendelkező attitűd felé vonzódunk, vagyis vele, János típusával azonosulunk. Tehát amikor János igaza diadalmaskodik, pozitív, katartikus élményt kell hogy a néző a magáénak tudhasson. Minden rendezői eszközükkel kérem, erre törekedjenek./
Zsuzsa jelenik meg a színen, mintegy váratlanul, jobbról belépve a térbe, de a hangját szinte még láthatóvá válása előtt halljuk.
Zsuzsa: Mi pedig azt mondjuk meg, hogy elköltözünk. A saját lakásunkba. (Zsuzsa közben odamegy Jánoshoz, és hozzábújik.)
János: (Diadalittas arcot vág.)
Teri néni: (Kudarcittas arcot vág.)
Ede:
Deus ex Machina: (Valahonnan felülről megszólal a hangja, kellemes fiatalos férfihang.) Az Erste-vel könnyen megy a költözés… stb. ld. máshol…
Változik a szín: Jánosék új lakása. Ede új akváriuma.
János: (az új kakásban beleönti Edét az új lakásába.)
Zsuzsa: (az új lakásban kirakja a könyveket a dobozokból)
Ede: (az új lakásban beleömlik az új lakásába)
Teri néni: (nincs itt)
Deus ex Machina: …stb. ld. máshol… és ön kinél bankol?
Függöny.
*******************************************************************************
Értékelés: 4,2/10 pont (ISTST szám)
A BRAND bevésése (Imprinting) – 3/10
A forgatókönyv és/vagy a történet (Script) – 4/10
Az igazság faktor és/vagy a valós érték (Truth) – 4/10
A látvány (Scene) – 5/10
A technika (Technology) – 5/10
{mxc}

Ki van most itt?

Oldalainkat jelenleg 69 vendég és 0 tag böngészi

Utolsó hozzászólások

Képtalálat a következőre: „kövess minket a facebookon”

Legutóbb olvasottak

Olvasottsági sorrend egy évre visszamenőleg

Olvasottsági sorrend 2008 február 9 óta

És még ezek is:

Forgalom - különböző IP címekről

4.png8.png8.png1.png6.png5.png
Ma9
Tegnap159
Ezen a héten1027
Ebben a hónapban3077
2014.10.25 óta488165

Látogató infó

  • IP: 34.236.216.93
  • Böngésző: Unknown
  • Verzió:
  • Operációs rendszer: Unknown

Itt és most

1
Online

2019. október 20. vasárnap, 01:41

És még ezek is: