1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

MCDonalds reklám

*************************

MCDonald's - Maestro Fox Felix – 30s +++ Értékelés: 4,6/10

Amióta reklámokat nézek, filozófiai műveltségem ugrásszerű gyarapodáson ment keresztül. Alapvető emberi létbeli, mondhatnám ontológiai kérdésekre ad egyszerű, közérthető értelmezést, magyarázatot. Kit érdekel ennek kapcsán, hogy a végén valamilyen kölcsönt kell felvenni, vagy esetleg enni kell valamit. Pontosabban még nem tartok ott filozófiai érettségem vonatkozásában, hogy felfogjam, megértsem hogyan mélyülnek el az indító filozófiai útmutatások a lezáró üzenetek sajátos, mintegy immanens örvényében. Eklatáns példája ennek, hogy azt sem értem, amit az imént leírtam. De nagyon fogok igyekezni…

***************

***************

Az aktuális tanítás az igazi gazdagság, mint olyan jelentéstani, szemantikai kifejtésével, majd annak mögé néző, elmélyítő filozófiai tartalmának kibontásával foglalkozik, és taglalása során meg is adja a kimerítő és kielégítő választ a kérdésre, amellyel nap mint nap találkozunk, midőn is reggel a tükörbe nézünk. A kérdés tehát így hangzik:

Mit jelent az igazi gazdagság?

  1. Amikor tele vagy jó energiákkal. Ez az első aspektusa tehát az igazi gazdagságnak, utalva ezzel mindjárt arra is, hogy ezalatt itt nem feltétlenül, illetve feltétlenül nem az anyagi wellness értendő, hanem egyféle belső, magyarul immanens státusz, idegen szóval állapot. Mozgóképi illusztrációként tollaslabdázó és lépcsőn ülő fiatalokat látunk, és hogy az energia, amely bennük dúl az jó, kifejezi az a jellegzetesen hülye úgynevezett reklámvigyor, ami az arcukon ül.
  2. Mindig imádnivaló társaságban, olykor új kalandokra éhesen.
    Igen, az anyagi érdekektől mentes jó energiák kiélése akkor igazán teljes, akkor lehet katartikus, ha valódi támogató emberi közösségben történik, amely közösség ezen energiákból merítve proaktívan próbálja meg a létkörnyezet, azaz az objektív valóság kihívásait önön elvárásainak megfeleltetni. A képi megerősítés is kiválóan teszi még érthetővé a súlyos filozófiai gondolatokat, miszerint valamilyen körfolyosón rohangáló fiatalokat látunk, akik aztán egy fura installáció körül ökörködnek utánozni próbálva annak manifesztációs minőségét (tudsz követni, ugye?). Aztán egy csaj összetekert szőnyeget cipel egy tetőtéri filmnézős bulihoz, ahol a fiatalok gyülekeznek az elmaradhatatlan reklámhülye vigyorral az ajkukon.

Nos idáig eljutni sem volt könnyű, hiszen sok mélyfilozófiai összefüggést tártunk fel, de most valódi próbája következik absztrakciós képességünknek, vajon el tudjuk-e vonatkoztatni az első és minden bizonnyal felületes értelmezésünkből fakadó véleményünktől, miszerint mégis mi a tököm köze van az eddig látottakhoz a hamburgernek, az általánosságban is érvényes következtetést: az igazi gazdagság a hamburgerben van, mégpedig pont ezen márka hamburgerében.

A tanító persze segít. Egy kérdést tesz fel ekképpen: Szeretnél-e te is egy különleges ízélménnyel gazdagodni?

Figyeljük meg, éppen az is kötőszó az inflexiós pontja a szemantikai manifesztumnak, hiszen mi az, hogy is? – tennéd fel a kérdést. Hiszen eddig semmiféle ízélmény befogadását nem figyelhettük meg, legalábbis hangsúlyosan biztosan nem, csak rohangáló, ökörködő, bulizó fiatalokat láttunk. Igaz, a háttérben időnként mintha ettek is volna valamit, mi több, a cég logója is felvillant, de hát lényegében nem erről volt szól kérem, hanem életenergiáról, igazi gazdagságról, ilyesmiről. Mi az, hogy is?

Nos, pontosan ezért járnak Önök hozzám, hogy ezen filozófiai érzékenyítési folyamaton segítsek önöknek átesni, és például jelen esetben segítsek megérteni a hamburger, mint lényegi, azaz mint esszenciális reprezentáns mibenvalóságának összefüggését az anyagi kísértéstől függetlenített gazdagság mibenlétével.

Egy mondatban összefoglalva, és ez beugró kérdés lesz a vizsgán: Az igazi gazdagság olyan, mint hamburgert enni, amiért nem kellett fizetni. Rókagombásat, sajtpogácsával.
(A befejező gasztrópornó részt most nem dolgozzuk fel, mert rohannom kell a patikába savlekötőért.)

*******************************************************************************

Értékelés: 4,6/10 pont (ISTST szám)

A BRAND bevésése (Imprinting) – 3/10

A forgatókönyv és/vagy a történet (Script) – 2/10

Az igazság faktor és/vagy a valós érték (Truth) – 5/10

A látvány (Scene) – 7/10

A technika (Technology) – 6/10