1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Algida reklám

*************************

Algida logo – 30s +++ Értékelés: 4,0/10

Jó reklámfilmforgatókönyvet írni nehéz. Mondhatnám, nehéz a sorsa a kreatívnak. Nem hiába tanul annyi éven át, hisz az egyetem után még rezidens lesz, utána szakvizsgát kell tennie… ja, az egy másik szakma. De ez is van olyan nehéz. Szerintem. Abból gondolom, hogy annyira, de annyira sok a szar reklám. Pedig – gondolom – a szar reklám írást is meg kell tanulni, pont azért, hogy legyen érzékünk megérezni a szar szagot amikor azt hisszük, jó reklámot alkotunk. És akkor tudjunk korrigálni. Gondolom. De hát Covid volt, elmegy a szaglás…

***************

***************

Például ilyesféle, eleve szar reklám megírásának gyakorlására szolgáló feladatokat kell megoldaniuk a jövő kreatívjainak.

Írjon szinopszist és készítsen storyboard-ot az alábbi peremfeltételekkel:

  1. A sztorihoz bármilyen termék csatolható legyen.
  2. A sztori tartalmazzon olyan általános életviteli útmutatásokat, amelyek bármely templomban, illetve pszichológusi rendelőben elhangozhatnának.

Az okos diák azonnal felismerheti, ha eleget tesz a második pont követelményének, azzal egyúttal ki is elégíti az első pont meghatározta feltételeket, hiszen általánosságokat kell írnia, és az általános bármely egyes hordozója lehet. (Filozófiát is oktatnak nekik.)

Az egyik legjobb dolgozat egy valamilyen fagylaltfélét reklámozó munka volt. Már a kulcsszó megtalálása is telitalálat, hisz a mosoly szó igazán adekvát, ha olyasféle termékkel kapcsoljuk össze, amivel meg vagyunk elégedve, tök mindegy, hogy cipőkrémről, vagy luxusjachtról van szó. Mi több, a mosoly szó (smile) alkalmas volt a termékcsaládon belüli megkülönböztető névnek is. Arra persze vigyázni kellett, nehogy a kedves potenciális vásárló bármit is megtudjon, miben is nyilvánul meg e specialitás újdonsága, mitől érdemelte ki a megkülönböztető nevet. Ez picit elmozdította volna a reklám milyenségét a jó reklám irányába, tehát felesleges. Gondosan ügyelt a diák arra is, ha csak a szöveget hallgatjuk, a reklám végéig, vagyis a termékismertetésig fogalmunk se legyen, mégis mit reklámozunk ittenség. Tökéletes.

Az intelmek is példamutatóan általánosak, közhelyesek, semmit mondóak.

Vajon mindent meg tudunk adni gyermekünknek, hogy boldog felnőtté váljon? Adunk-e elég segítséget, elég „hercegnőt” (idézőjel tőlem), elég tudást? Pedig ami igazán számít, hogy mindig legyen itthon mosoly. Mert a mosoly, amit otthonról hozunk, egy életen át bátorít.

Ennyi. És mennyi szép igazság ha e kérdések mentén magunkba nézünk, és értjük a mosoly metaforát, hisz nyilván a boldogságot jelenti, a boldogság megnyilvánulását arcunkon. És ha gyermekünket otthon boldogság veszi körül, akkor az egy életre ad boldogság muníciót. Nem tudtad? Most megtudtad. Ja, és például adj neki ilyen fagylaltot. Tökre boldog lesz tőle. Te is egyél, finom, szépen rászoksz majd, függő leszel, és vadakat terelő juhász… ja, de mindegy is, azoktól a szerektől is függő leszel, de a mienkről sokkal könnyebb lejönni, és nem is illegális. Tehát nyugodtan rajta maradhatsz, és ekképpen a gyermeked boldog felnőtté válhat. És te is. Sohasem késő. Hát nem megéri?

Tökéletesen hülye reklám, a diák jól ráérzett, csak az a baj, hogy valamiért sok tanuló annyira megrészegül az ilyesféle sikertől, hogy ettől válik aztán függővé, mint a tigris, aki egyszer emberhúst kostolt, és nem tud többé lejönni az anyagról. Az ilyen tigrist szerencsére előbb-utóbb kilövik, de ezt valamilyen rosszul értelmezett emberbaráti okból kifolyólag nem teszik meg az ilyen kreatívokkal.

A filmben természetesen végig ott van a termék logója, és eszik is a terméket az intelmek elhangzása közben. A mindig legyen otthon mosoly így a termékre is érthető, hisz ez a neve, de ezt azonnal el kell felejteni a következő mondatnál, miszerint a mosoly, amelyet otthonról hozol, egy életen át bátorít. Csakhogy ez a mosoly bizony gyorsan elolvad, ha sokáig a hűtőn kívül tartjuk, amiképp az arcunkról is, amikor rádöbbenünk, azt üzenik itt nékünk, az egy életen át tartó bátorítás egy olvadozó fagylalthoz hasonlítható leginkább. Persze csak akkor, ha nem kapcsolunk gyorsan egyik metaforáról a másikra…

*******************************************************************************

Értékelés: 4,0/10 pont (ISTST szám)

A BRAND bevésése (Imprinting) – 3/10

A forgatókönyv és/vagy a történet (Script) – 2/10

Az igazság faktor és/vagy a valós érték (Truth) – 5/10

A látvány (Scene) – 5/10

A technika (Technology) – 5/10