0.0 of 5 (0 Votes)

STELLA ARTOIS reklám

*************************

STELLA ARTOIS – 35s +++ Értékelés: 4,4/10

Mindenki vágyik a luxus után. Te is. Tudom, te kivétel vagy, mert nem a pénz teszi az embert, meg nem a pénz boldogít, meg pénz beszél, kutya ugat… ja ez nem passzol, de mindegy, szóval tudom, te szerzetes vagy, kolduló barát, tehát nem vagy normális. Mi normális emberek szeretjük a luxust, pontosabban szeretnénk, ezért imádjuk az olyan reklámokat, amelyek ezt ígérik, de legalábbis némi feeling morzsáját annak. Rám különösen jellemző ez az imádat, utálom is, amikor a komornyikom belepofázik, hogy a vacsora tálalva van…

***************

***************

De hogyan is élnek az urak? Meg az úrnők? Az úrnők, meg az urak? Tanuljak már illemet, nem? Hogy akarok így én betörni a felső tízezerbe? Ismerni kell a pszichéjüket is, a jó szerszám nem elég. (Nem érted mi? Hát hogy nem csak átvitt értelemben betörni, hanem úgy tényleg igaziból, és akkor ez azért vicces, mert te nem is gondoltál erre a második értelemre, és most te fetrengesz a röhögéstől, hogy én meg így gondoltam, és… ja…) De most inkább vissza az arisztokratikus ismérvekhez, úgyis mint képi megjelenítés.

Ugye őnáluk nagyon fontosak a tradíciók, a szokások, ott igazán hatalma van a szokásoknak. Ez az úrnő például mindig ugyanakkor jő elő mediterrán palotájából, mindig ugyanakkor halad el a kinti bár pultja előtt, és veszi el oda se nézve az adott márkájú söritalát. A pultos srác pedig mindig ugyanazzal a mozdulattal húzza le a habot a gyöngyöző, jéghideg italról. Jó, lehet, nem a nőé a palota, lehet, ez egy wellness központ vagy mi, de akkor is ez egy gazdag arisztokrata nő. Szerintem legyen inkább palota és az övé. A pult és a pultos gyerek is az övé. Mármint az ő szolgája. A pultos gyerek. Nem szolgája, alkalmazottja. Ejnye, hol élsz te.

De jaj, mi történik egyszer csak! A bármixerben úgy tűnik elromlott a biológiai óra, mert elfeledkezett az úrnő menetrendszerű érkezéséről. Arra még volt ideje, hogy kitöltse a sört, de, és megint jaj, arra már nem, hogy lehúzza a habot. És mint amikor az óra finom szerkezetébe homokszem kerül, úgy akadt meg a világ körforgása, úgy torpant meg az elegáns hölgy és úgy rakta vissza a poharat a pultos fiú elé a tálcára. És csak a hab lehúzása után indult meg újra a világ nehéz szekere, így tudott csak a nap továbbhaladni az égen, és csak így tudtak tovább halni, akiknek halni kellett és születni azok, kiknek most nyílott fel sorskönyvük első oldala. (És ez mind egy reklám kapcsán jött nekem. Tök durva…)

De azért figyeljük meg, itt nem egyféle haragvó, bosszúszomjas, a népet megalázó, elnyomó arisztokráciáról van szó, hanem egy kegyes, megbocsájtó felső tízezerről. Nem vágja a földhöz e női arisztokrata a helytelenül kezelt italt, nem üvölti a szolga képébe, hogy te féreg, ki vagy rúgva, pallosjogot se gyakorol, hanem életben hagyja, mi több, megbocsájtó mosollyal jutalmazza. Szóval ránéz, észreveszi, csaknem emberszámba veszi. Szép nem? Ez egy ilyen emberséges reklám. És akkor te érzed, ők is, mármint ezek a felsőbb osztálybéliek is emberek, talán még érző lények is, nem néznek le minket alsóbb kaszthoz tartozókat, és látod, még az italukból is adnak, ha megveszed a közértben. Illetve hagyják, hogy elérhető áron akár még te is megvásárolhasd abba a kis ócska szatócsboltban, ahová te jársz. Mert kegyesek. Szeretik a népüket. Jó érzés ez neked, melegség járja át a szívedet, ez az, amikor a hideg ital meleg érzéseket kelt benned. Gyönyörű. Érzed, ahogy befogad ez az elegáns, gazdag világ, érzed, ahogy magukhoz emelnek, maguk mellé ültetnek a mennyország trónján.

Lehet, kicsit túlragoztam ezt az egészet? De most miért? Még oda is van írva, hogy tökéletesen csapolva. Itt nyilván a tökéletesen van a hangsúly. Hogy ezen sör és környéke, csak tökéletes lehet. Ezt a sört nem lehet akárhogyan csapolni, akárhogyan felszolgálni, akárhogyan inni. Meg kell adni a módját, mert ő egy arisztokrata. Érted? Talán ezt hívják feeling projekciónak, vagy ezt most én találtam ki. Tehát hogy beléd projektálják ezt a felső tízezer feelinget amikor ezt a sört iszod. És ezt te szereted. Ülsz a konyhádban a viaszkos vászon terítőjű ócska asztalodnál, ajkadhoz emeled az üveget, amely ezt a márkát tartalmazza, a kisujjadat kicsit eltartod, úgy iszod, és tökre király vagy belsőleg. A szépség vagy maga, ahogy a szlogen is mondja. Ráadásul, ha veszel négy üveggel, akkor stílusos ajándékokat is nyerhetsz a szöveg szerint. Vagy stílusos nyereményeket ajándékozhatsz, bár szerintem vagy nyeremény, vagy ajándék, mert ajándékot nyerni az nem stílusos…

*******************************************************************************

Értékelés: 4,6/10 pont (ISTST szám)

A BRAND bevésése (Imprinting) – 4/10

A forgatókönyv és/vagy a történet (Script) – 3/10

Az igazság faktor és/vagy a valós érték (Truth) – 5/10

A látvány (Scene) – 6/10

A technika (Technology) – 5/10