0.0 of 5 (0 Votes)

Telekom reklám

*************************

telekom logo extra gyors internet – 30s +++ Értékelés: 4,2/10

Aztán vannak az úgynevezett katyvaszoló reklámok. Nem, semmi új, csak most találtam ezt a jó kis kifejezést, hogy katyvaszoló reklámok. Eddig is sok katyvaszoló reklámot elemeztem itt, csak nem használtam rájuk ezt a kifejezést, hogy katyvaszoló reklámok. Hát most használom, és használni is fogom ezentúl. Hacsak el nem felejtem. Szóval olyan reklámok, amelyek tök katyvaszok, vagyis egymás hegyén-hátán megannyi összefüggéstelen sületlenség, amelyeknek közük sincs valamiféle termékhez…

***************

***************

Ja, persze, nyilván feeling, hangulat, bizalomébresztés, miegymás, hogy jó legyél náluk, mármint ők a kedves potenciális fogyasztónál, na persze, mert a termékről már semmi újat nem tudsz elmondani. Akkor mondasz mást. És amikor már a másról sem tudsz semmi többet elmondani, akkor jön a következő fokozat, a katyvasz szint. Ezt figyeld:

„Mutasd meg, hogy a tettek embere az új tipikusan magyar!”De tényleg, de most őszintén, szerinted ez mit jelent? Ez egy tipikus katyvasz mondat. Tehát a tettek embere először is mindenképpen magyar. A többi nép emberei nem a tettek emberei. Például ezért volt magyar az első holdra lépő ember, vagy az első szívátültetés operatőre. Legalábbis majd kiderül, figyeld meg. De nem is minden magyar a tettek embere, hanem csak az új magyar. A régi magyarok szart se csináltak. Illetve nyilván már régen is voltak új magyarok. Például ők építették a Lánchidat. Na jó, de ha bevesszük a tipikusan szót is, akkor úgy is értelmezhetjük, hogy a tettek embere tipikusan magyar kifejezés megengedi mások számára is a tettek emberének lenni, de tipikusan az ilyen ember magyar és kész. Vagy talán arról volna szó, a tettek embere az ÚJ tipikusan magyar, vagyis a tipikusan magyar csak mostanában lett a tettek embere, régen a tipikusan magyar ember tök lusta volt. Vegyük észre, hogy ezt a szófordulatot jelzőként is lehet használni, vagyis régebben, ha azt mondták valakire bárhol a világon, te egy tipikusan magyar vagy, akkor ezzel az illető lustaságára utaltak. De ez már a múlté. Ma, ha azt mondják valakire, te egy tipikusan magyar vagy, az innentől kezdve már nem pejoratív jelző, hanem éppen ellenkezőleg, dicséret, miszerint az illető bizony sokkal inkább a tettek embere, mintsem egy lusta dög. Nem tudom érthető? Szerintem nekem átment így a koncepció. Okos vagyok?

De nézzük, milyen filmes eszközökkel tudatja velünk az alkotó a fenti mondandót. Az első képkockák hibázó magyarokat mutatnak. Melléfognak, tévednek, benéznek. Kiömlik a hátizsák, elhajítódik a szerszám valamiért, rosszul szól a hegedű a vizsgán, kifolyik a lé a kajás dobozból, szóval csupa, csupa nagy tragédia, és nyilván, csak az nem hibázik, aki nem csinál semmit. Azonban itt az idő, hogy túllépjünk a kudarcokon, és ekkor van az, hogy te kíváncsian várod, vajon milyen szolgáltatás az, amivel ezt a túllépést meg is lehet tenni.

„Kezdj valami hasznosat a nettel!” Ennyi. Ilyen egyszerű. Hasznosat kell kezdeni a nettel. Valamit, de hasznosat. „Vágj bele, próbáld újra, fejezd be!” Gondolom a nettel. Ja, hogy ehhez adják az ő gyors internetjüket. Amit te most nyilván valami hasznosra fogsz használni. Értem én, ez egy ilyen figyelemfelhívó üzenet, ha már ott van ez a net, akkor bármivel is foglalkozol, ez csak segíthet neked. Például az öreg bácsi futását ott a hídon, nyilván nem tudta volna, hogy lehet futni a hídon, ha nem lett volna net, csak mondjuk tévé, meg újság. Lám a hegedűs kislány is már nagyközönség előtt hegedül a net segítségével – valahogy, ezt most ne kutassuk, feeling. És tessék mondani, hogyan nyomtál volna csodálkozó fejet a féllábú modellnek, ha nincs net? És látod, ez milyen hasznos volt neked? Gondolom az a vetített kisfiú pedig valami úszó fenomén lehet, akit hogyan máshogy lehetett volna példaképül állítani az úszónövendékek elé, mint a net segítségével? Mondd hogyan máshogy? Na ugye! És ezért ez a jó cég folyamatosan gyorsít, hogy a felsorolt példákhoz hasonlóan te is megmutathasd, hogyan lesz a tettek embere az új tipikusan magyar!

Nos, ha ez neked ilyen lelkesítően összeállt, én csak gratulálni tudok ehhez, nekem továbbra is katyvaszos, de lehet, ilyennek is kell lennie, mert ugye volt benne minden, kudarc, aztán siker, és az egész fölött ott lebegett a szolgáltató szelleme, illetve arculata. Tehát nem kell itt a részletekkel törődni, elég, ha kiépül a feltételes reflexív, végtére is ezek a szavak egész jól érthetően hangzottak el. Az agyunk meg olyan, hogy a katyvaszt, mint zavaró tényezőt úgyis kiszűri, csak a kulcsszavak maradnak, és azonnal vesz a kedves potenciális egy jóadag netet a vonatkozó szolgáltatótól. Így kell ezt csinálni.

Na meg ki ne akarna úgymond a családhoz tartozni, vagyis ki ne akarna új tipikusan magyar lenni? Figyellek!

*******************************************************************************

Értékelés: 4,2/10 pont (ISTST szám)

A BRAND bevésése (Imprinting) – 4/10

A forgatókönyv és/vagy a történet (Script) – 2/10

Az igazság faktor és/vagy a valós érték (Truth) – 5/10

A látvány (Scene) – 5/10

A technika (Technology) – 5/10

Hozzászólások   

# Zsófi 2019-06-04 12:20
Ha elfogadsz egy tanácsot, próbáld kicsit kigazolni a szövegeket, és a lényegre koncentrálni, mert nagyon jó hogy van ilyen honlap, és a téma kifogyhatatlan. .. Csak próbáld elkerülni a közhelyeket, a hangulatmanipul álást... meg általában azokat az eszközöket, amiket a reklámokban is kritizálsz. Sok sikert a honlaphoz és hajrá! :)
Válasz
# Zsófi 2019-06-04 12:19
Szia! Most találtam a honlapodat, mert néhány idegesítő reklámra kerestem rá, hogy lássam, mást is úgy irritál-e, mint engem. Olvasgatom a kritikáidat, és örömmel állapítottam meg, hogy igen :-) Sok mindenben egyetértünk, viszont muszáj megjegyeznem, hogy érdemes lenne egy kicsit letisztultabban elemezni a témákat. A számomra nagyon sok benne a pusztán hangulatkeltést célzó töltlék, ami igazából az összekacsintásr a épül (=ugye, milyen egyértelmű neked is kedves olvasó, hogy mennyire gáz ez a reklám), de valódi tartalom nélkül, mert mondatok hosszú sora előz meg egy konkrétumot, tele olyan divatosan jófejkedő és kicsit maníros szófordulatokka l, hogy „ja persze nyilván", „te tényleg, de most őszintén”, és ez a számomra – remélem nem haragszol meg érte, de – eléggé fárasztóvá teszi az olvasást. (folyt.köv.)
Válasz
# Kritikus 2019-06-04 12:44
Kösz az észrevételt, kösz, hogy olvasol.
Nos a helyzet az, én általábanúgy írom ezeket, mintha nem is írások, hanem élő beszéd volna, mintha előttem állna az, akinek mondom. A mondatokat nem is előzi meg hosszas, úgymond szerkesztői megfontolás, olyan, mintha improvizálnék. Ráadásul a gondolataim nem ritkán el is kalandoznak a konkrét témától, ezért nem is nevezem szakmainak e kritikákat. Kétségtelen, ez sokszor nehézkessé teheti az olvasást, igazad van. Figyelek majd erre, de visszamenőleg immáron csaknem kilencszáz írást már nem fogok átírni, nem utolsósoran alapvető lustaságból...
Kösz még egyszer... :)
Válasz
# Zsófi 2019-06-04 21:39
Jaj de örülök hogy nem bántódtál meg! :) Persze, megértem, és nem is mindegyik írásodra vonatkozik amit írtam. Csak én meg pont szerkeszői szemmel nézem (szakmai ártalom :) ), és tudom, hogy mennyit hozzá tud tenni egy anyag értékéhez, ha pár dologra odafigyel az ember és kicsit tudatosabban megtisztítja a sallangoktól. Amúgy meg viccesek a kritikák, jókat röhögcséltem némelyiken – és hiánypótló!
Válasz
# Kritikus 2019-06-04 22:15
Dehogy sértődtem, sőt, örülök, hogy egy profi szerkesztő vetett rá egy pillantást... :)
Válasz