1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (1 Vote)

Activia reklám

*************************
Activia reklám ? 25s +++ Értékelés: 3,6/10
Most tényleg csak a gyűjtőszenvedély mián, nem másért. Ugyanis erről a termékről már vagy 7-szer (azaz hétszer) írtam (vagy többször? Keresőnkbe beír: activia, és meglátod.), tehát tényleg csak a gyűjtőszenvedély indokolhatja, miért nem tudom abbahagyni. Talán azért, mert a sorozat a reklámok egyik ?állatorvosi lova?. Úgy minden benne van, ami a műfaj hülyeségére jellemző.

***************


***************

Persze azt is mondhatnám, az itt látható etűd a műfaj egy gyönyörű példánya. Iskolapélda. Kötelező tananyag.
Indítunk egy álproblémával, ami, mivel ál, nem is szorul megoldásra. Hiszen ha valaki általában egészségesen étkezik, és csak néha kap be ezt-azt, annak általában semmi baja sincs az emésztésével, bárcsak mindannyiunkról elmondható volna ez. Persze nyilván a dolog függ attól is, mit kap be néha az ifjú hölgy? Ha most kifejezetten az étkezési célra bekapandó dolgokra szorítkozunk, akkor például egy ciántabletta egyszeri bekapása is eléggé megrongálhatja az emésztőrendszerünket. De, mint látjuk, a hölgy „ez-az” étrendjén csak olyasmik szerepelnek, mint mondjuk egy szelet pizza valahol egy bulin. Na most ha egy amúgy normálisan étkező ember emésztését egy néha bekapott pizza szelet már képes felborítani, akkor ott komoly belgyógyászati gondok vannak, amelyeket a vonatkozó termék nem valószínű, hogy orvosolni tudna.

Ugye most azt akarjuk láttatni, hogy az ideális reklám elejétől végéig kisebb-nagyobb hazugságokból van felépítve, és minden kisebb-nagyobb véletlenül becsúszó igazság csak ronthat a termékajánló minőségén. Sajnos elég sokszor előfordul az ilyesmi, de jelen példánk üdítő kivételnek számít.

Alul felirat hirdeti, hogy „a megváltozott étkezési szokások kihatással lehetnek emésztőrendszerünk működésére is”. Tehát tartjuk a hazugság ívet, hiszen az illusztrációban szó sincs megváltozott szokásokról, csak esetenkénti kilengésekről. Hátrébb egy másik felirat arról tudósít, hogy a képen látható hölgynél emésztőrendszeri diszkomfort áll fenn éppen. A hölgy be is számol róla, hogy ilyenkor neki furcsán feszít odabent. Tessék megfigyelni, hogy itt a hazugság szinte csak egy leheletnyi, tényleg csak egy mesteri, csaknem észrevehetetlen apró kézmozdulat, és mindössze egy szóban, a „furcsa” szóban testesül meg. Hát hogyan lehet furcsa, azaz ismeretlen egy felnőtt nőnek az ilyesféle hasi történés, hiszen egyedfejlődése során egypárszor már tapasztalnia kellett milyen, ha kicsit, vagy nagyon elcsapja a hasát. Egypárszor már tapasztalnia kellett, milyen, és főleg milyen következményekkel szokott járni egy ilyen furcsa belső feszülés. Legalább azt mindenképpen tudnia kell, hogy ilyenkor az ember leginkább magányra vágyik.

„Anya a rendszeres étkezést, és az Activiát ajánlotta.” Ó azok az örökkön örökké önzetlenül szerető anyák! Akik az amúgy is általában egészségesen étkező lányuknak a rendszeres étkezést ajánlják. És ó azok a még felnőttként is örök gyermekek, akik ha fáj valami, igazából csak az édesanyjuk ölében (karjaiban, mellén) találják meg a hatékony gyógyírt a kínra. De hogy eddig miért titkolta el a kedves mama ezt a csodaszert a gyermekei elől… Ja mert hogy a rendszeres étkezés természetesen nem elegendő, kell még hozzá a reklámozott termék minél rendszeresebb fogyasztása is. És attól szép ez a reklám, hogy ez sem igaz. Tehát még a fő állítás sem. Mert hogy a hír szerint: „megváltoztatja Activia és Actimel márkájú joghurtjainak reklámját a francia Danone élelmiszeróriás, miután sikertelenül próbálta elismertetni, hogy fogyasztásuk egészségügyi előnyökkel jár”. És tényleg, azóta sokat finomítottak ezen a hazugságon. De azért a záró felirat a későbbi, finomított reklámpéldányokon is megmaradt, miszerint „legyen az Activia a mindennapi, kiegyensúlyozott, változatos étrend és egészséges életmód része”.

Összefoglalva, jelen példánk tehát a töretlen hazugságív iskolapéldája, és mint ilyen, a kreatív tanulók számára előírt kötelező tananyag része. Beteges igazmondók kíméljenek.

*******************************************************************************

Értékelés: 3,6/10 pont (ISTCT szám)

A BRAND bevésése (Imprinting) – 4/10
A forgatókönyv és/vagy a történet (Script) – 2/10
Az igazság faktor és/vagy a valós érték (Truth) – 2/10
A látvány (Scene) – 5/10
A technika (Technology) – 5/10
{mxc}