1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Szallas.hu reklám

*************************

szallashu logoszallashu farok logo - 30s +++ Értékelés: 4,4/10

Egyáltalán nem mindegy, milyen termékhez, milyen reklámtípust választunk. Ugye emlékszünk rá, három alapvető reklámfajtát különböztettünk meg, a promóciós, az imázs, és a harmadik fajta, amire még nem találtam igazán jó nevet. Most hirtelen az überfasza név jut az eszembe, vagyis ahol a terméket kvázi megváltóként állítják be. Tehát az első feladat, megtalálni a termékhez leginkább illő, azt a leghatékonyabb módon népszerűsítő formát. Ez általában nemigen sikerül…

 

**************

***************

Például egy szálláshelyek megtalálását és lefoglalását segítő honlapot hogyan reklámoznál? Én mondjuk a promóciósat választanám, persze kicsit viccesítve, ahol a gyerekek épp azt játszanák, ki tud olyan helyet mondani Magyarországon, aminek teszem azt 5 kilométeres körzetében nem lehet találni szálláshelyet ezen honlap segítségével. Például ha Tébolycsanádra szeretnénk menni, akkor kiderülhetne, ugyan pont ott nincs szálláshely, de a szomszédos, négy és fél kilométerre lévő Duzzogberkenyén ott van Béla bácsi romantikus Zöldviskója. (Ezt csak azért részleteztem ennyire, hogy ezeket a hülye neveket leírhassam) Vagyis azonnal látszana ennek a honlapnak a hasznossága, könnyen kezelhetősége. Az überfasza stílust nehezen tudnám elképzelni, mert hogyan nézne ki az, hogy segítségünkkel a világ kitárja kapuit előtted, ahol a nagy szerelem vár, és egy csomó ehhez hasonló példa lenne arra vonatkozólag, hogyan lehetnél boldog egy segítségünkkel kiválasztott szállás megszállásával. Az imázs film, ami tehát nem mondja el, voltaképp miért jó ez a termék, hogyan kell azt használni, hanem csak úgymond kelti a hangulatot a cég ellen… bocsánat, mellett, hogy szeressük ezt a céget, mert kedves, aranyos, bohókás, legfeljebb csak azoknak szólhat, akik már tudják miről van szó, és majdnem egy másik honlapot választottak erre a célra, de most visszacsábultak ide. Én tehát biztos nem ezt választanám. De mivel én nem vagyok szakképzett kreatív, és senki nem is kért meg erre, csak konstatálhatom, lám, mégis ez utóbbi stílus ejtette rabul az alkotók szívét.

Ebből tehát megtudhatjuk, ennél a családnál eljött a kiruccanás ideje, és gombászni szeretnének, ezért valamiért pont ezen a honlapon rábukkantak a Gombász hotelre Laskapusztán. Mondhatnám, hát pont ezért kell ezt a honlapot választani, mert ugyan hol máshol bukkanhattak volna olyan helyre, ami a hely szelleménél fogva ennyire egybevág kiruccanásuk céljával. Hát nem kedvesen bohókás, és szerethető ez? Sajnos azonban hiába megfelelő a helyszellem, csak bolondgombát találnak a környéken, és apa nyilvánvalóan nem ezt tervezte. Ebből nem lesz vacsora, és csalódottan áll ott a bolondgomba felett az egész család. Érdekes megközelítés, szar helyett sikerült kiválasztani a honlap segítségével. Viszont, ha már az eredeti cél nem megvalósítható, a szállás is fontos. De legalább. Valamivel lehet vigasztalódni. Főleg, ha van rántott gomba. Ez is érdekes megközelítés, hisz a gombát nyilván mindenki egyaránt imádja.

Összefoglalva, gombászni szerettek volna, abból vacsorát készíteni, de a hely, amit a honlap segítségével találtak erre alkalmatlan volt, viszont oly sok vendéglátóhellyel ellentétben nem nekik kellett megfőzniük a vacsorát, mert az volt, ráadásul éppen a hely szelleméhez, és a kitűzött célhoz éppen illő rántott gomba.

Oké, ez egy ilyen vicces történet volt a maga belső koherenciáját nem megsértve, de azt tényleg nem értem, viccesség ide, vagy oda, miért valami negatív élmény a vicces? Azért, mert ez egy kampány része, az úgynevezett „úgy is lett” kampányé, ahol mindig valami kellemetlenség éri a kedves vendéget, de valahogy megoldja, vagy megoldódik csakazértis. De szólj, ha te érted, miért valami negatív élményt kell kapcsolni a reklámozandó dologhoz, mert én nem. Valószínűleg azt gondolják az alkotók, ezek az „úgy is lett” történetek annyira, de annyira viccesek, hogy egyrészt senki sem veszi komolyan, másrészt hogy csak ez a milyen nagyszerűen szórakoztam szerű élmény lesz összekapcsolva a termékkel, és ezért fogják ezt a honlapot választani úticél keresésre és foglalásra. Nos van egy rossz hírem. Ez a reklám épp oly idétlen és idegesítő, mint a sorozat ezen és ezen darabjai. Jó, oké, biztos nekem is vannak olyan barátaim, akiknek ez tetszik. Ők egyébként, más vonatkozásban jó emberek…

*******************************************************************************

Értékelés: 4,4/10 pont (ISTST szám)

A BRAND bevésése (Imprinting) – 3/10

A forgatókönyv és/vagy a történet (Script) – 2/10

Az igazság faktor és/vagy a valós érték (Truth) – 6/10

A látvány (Scene) – 6/10

A technika (Technology) – 5/10