5 of 5 (1 Vote)

Coca-Cola reklám

*************************

coca cola logo – 30s +++ Értékelés: 4,4/10

Egész úton hazafelé azon gondolkodám, vajon mi történne, ha egy óriás cég, amely évszázados jelenléttel büszkélkedhet a piacon, vagyis enyhén szólva bevezetett brand, egyszer csak beszüntetné a márka reklámozását. Tényleg erősen kezdne visszaesni a fogyasztás? Na itt látszik, mennyire nem értek a reklámpszichológiához, és a más hasonló reklámos tudományosságokhoz. Miért költ ez a cég iszonyú pénzeket reklámra, amikor a fél világ amúgy is függő már a termékétől? Még egy ellenreklám sem tántorítaná el őket a fogyasztásától. Gondolom. Vagy tényleg elfelejtkeznénk róla, ha csak magát mutogatná a boltokban?

***************

***************

Szerintem, igen, félelemből költ ennyit. Hogy igenis leszoknánk róla. Ez a kényszerképzetük. Ó, üdítő, üdítő, egyik olyan, mint a másik, akkor vegyük inkább ezt a másikat, ennek a polca közelebb van. Könnyebb behelyettesíteni? Meg hát mennyivel biztosabb, hogy ezt fogod venni, ha még anyádról is a mi termékünk jut az eszedbe. Nem? Mindenütt engem láss! Én vagyok a világ! Én vagyok a világod! Szimpatikus, nem? Nem bízik bennünk a menedzsment, nem bíznak bennünk a tulajdonosok, a részvényesek. Te is elfelejted mindig, szereted a rántott húst, ha nem főzne ilyet a nejed minden vasárnap, nem? Még a nejedet is elfelejtenéd, ha nem látnád minden nap a lakásban, az anyósodról már nem is beszélve. Már ha sztereotípre vesszük a dolgot. A nagy cég részvényesei nem hiszik, ha szereted a nejed és az anyósod, akkor nem felejted el őket. Gyanakodnak, ha szereted azt a terméküket, nem fogod-e mégis elfelejteni, és mást választani, ha nem tolják a brandjüket minden nap az orrod alá. Nem hiszik. Nem bíznak benned. Félnek. Ezért aztán a húsvéti nyuszitól a télapóig, rügyfakadástól lombhullásig, múltól a jövőig, a mű-mezontól a világegyetemig, az akármitől az akármiig mindent igyekeznek lefedni a brandjükkel. A holdon ez volt az első, amit megláttak az űrhajósok. Úgy rémlik…

Itt az jutott eszükbe, voltaképp a világbéke megteremtése nem is olyan nagy ügy. Mondják, a férfiakhoz a gyomrukon keresztül vezet az út. De most megtudtuk, mindenkihez ezen a szerven keresztül vezet az út. Itt az idő, hogy egy asztalhoz üljünk. Ezt tanácsolják. Ezt tanácsolja ez a cég, és közben persze… és nem. Közben nem látjuk a jellegzetes logót. Csak a példákat látjuk, a boldog embereket, akik mindenféle nemzetközileg már közismert kajákat esznek, mint pl. a girosz, és a kínai kaja. Csak a hasunkra kéne hallgatnunk. Akkor egymásra találunk. Ha a fejünkre, akkor megosztottak vagyunk. De vedd már magad észre ember! Hát most is az ellenséged kajáját zabálod! Ugyan már! Hát lehet az ellenség, aki ilyen jól főz? Hogy ez neked még nem jutott eszedbe! És nagyon ügyesen, amikor már teljesen elbódulsz az emberiség boldogsága titkának felismerésétől, na ekkor jelenik meg a jellegzetes logó. Na ki volt az, aki e megváltó szavakat hozzánk intézte? Na ki? Igen, és most vedd magadhoz isten vérét, áldozz! Palackozva, vagy dobozolva. Ámen.

Tök mindegy. Az évszázados jelenlét éppen azt engedi meg, hogy tök mindegy. Koncepció: ne gondolkozz, egyél, akkor nyugtunk lesz. Szívd el a békeitalt. Most miért? Mit gondolsz a béketárgyalásokon mit csinálnak? Esznek. És lám, meg is van a béke. Vagy nem. Oké, de biztosan esznek valamit, nem éheznek. Hát legalább megfogadják ennek a nagy cégnek a tanácsát és megpróbálják. Az is valami.

Taste the feeling. Ez a fő szlogen, kimondva, itt is egy feeling reklámról van természetesen szó. Ezt a terméket inni egy feeling. Önálló feelinget kapott az agyadban. Belevésték. Ezért a sok reklám. Annyira irigylem a nekik dolgozó kreatívokat. Bármit, de bármit behozhatnak. Olyan könnyű lenne a dolgom. Persze jó pénzért nem kéne nagyon értenem a szakmához. Gondolj bele, a világ összes problémája mögé odaállhatsz, és hát abból aztán van elég, még botrányt is kavarhatsz, elmehetsz a falig. Rólad fog szólni, rólad fognak beszélni. Pro vagy kontra szinte nem is számít. Sebezhetetlen vagy. Akkor már akár csupa jó ügyért is nyomulhatsz. Kreatívok álma. Mi több, akár még jó reklámot is alkothatsz. Kibírja ez az óriáscég. Mondjuk ez nem volt az, de én tudnék ennél rosszabbat is, kérjetek fel…

*******************************************************************************

Értékelés: 4,4/10 pont (ISTST szám)

A BRAND bevésése (Imprinting) – 6/10

A forgatókönyv és/vagy a történet (Script) – 2/10

Az igazság faktor és/vagy a valós érték (Truth) – 4/10

A látvány (Scene) – 5/10

A technika (Technology) – 5/10