0.0 of 5 (0 Votes)

*************************

Theodora ásványvíz - 30s +++ Értékelés: 5,4/10

Vad, viharos éjszaka dühöngött Skócia nyugati partjai fölött. Ezen történetünk szempontjából ugyan ennek különösebb jelentősége nincsen, miután történetünk nem Skócia nyugati partjain játszódik, hanem a Balaton partjain. De azért ott is elég rossz idő volt. (Leacock után szabadon.)

***************

***************

Igen, vad vihar dúl a Badacsony jellegzetes formájú magaslata fölött, de hamar tisztul az ég. Lágy, csobogó zene szól, leveleket sodor a szél. Zúgó patak hátán úsznak tovább. Közben költő szól ekképpen:

"Mozgásban van,

És mozgásba hoz.

Lendületet ad,

Versenyre hív."

A patak parton két gyermek szalad a friss nyári zöldben, egyenesen szüleik karjaiba. Egymás kezéből kapkodják ki az ásványvizes pillepalackot. A költő pedig, immáron prózában, ezt teszi hozzá:

"Töltődj fel te is az érintetlen Balaton felvidékről származó Theodora ásványvizek természetességéből."

Nap ragyog a Badacsony fölött, előtte kéklik a békés Balaton. És ebben az egészben mintegy megmerítkezve, kvázi a nap és a víz energiáit magába integrálva áll előttünk maga az ásványvizes palack. Mellette felirat: Theodora. Meríts az életből!

Verselemzés:

A költő itt voltaképp a vízre, vagyis hogy még inkább egy patakra, egy csobogó patakra gondolt, ami sebesen rohan. Vagyis mozgásban van. És mozgásba is hoz, ha például beleesik valami, falevél, azt mozgásba is hozza. Meg lendületet is ad annak a falevélnek, mozgási energiát táplál belé, de persze mintegy szimbolikusan is érthető ez, úgyis mint metafora. Azért hív versenyre, mert ami így rohan, az csábít, hogy én is rohanjak, mert az idő pénz. Aztán már hozzám szól a költő egyenesen, mert azt akarja, hogy én is legyek mozgásban, meg lendületben, meg versenyben, és attól leszek ilyen, ha iszom abból a vízből, ami olyan, mint az a patak. Olyan csobogósos. És azért nagyon egészséges, mert érintetlen vidékről származik. Akkor érintetlen egy vidék, ha még nem járt ott emberkéz. Vagyis akár még ősállatok is lehetnek rajta. Szóval még nincs átitatva mindenféle emberikörnyezeti szennyel, meg ózonlyukkal. Vagyis hogy ott még minden maga az élet. És mivel ez a víz onnan folyik ki, az maga az élet vize. Természetes. Ebből tessék hát meríteni. És akkor majd úgy eloszlanak a felhők az életünkben is, mint a Badacsony felől. És az a tanulság, hogy a természet az nagyon egészséges, mert az természetes. Na jó, kivéve a gyilkos galócát, meg a csörgőkígyót. Ja meg a lépfene bacilust. Meg a... Köszönöm fiam, elég lesz. Ülj le. Küldd be anyádat!

Mert ha mondjuk azt tetszettek volna elmesélni, hogy ez az ásványvíz különösen gazdag ebben, és ez különösen jó arra, akkor talán még vennék is belőle. Bár így is lehet hogy veszek belőle, ha ez van legelöl a polcon, és nem is a legolcsóbb, de nem is a legdrágább. Na ennek alapján tessék nekem még egyszer megfogalmazni ezt a reklámot, úgyis mint célcsoport. Tegnapra, ha lehet. Hogy mi vagyok? Egy pofátlan állat? Szerintem az is egy célcsoport.

******************************

Értékelés: 5,4/10 pont (ISTCT szám)

A BRAND bevésése (Imprinting) - 5/10

A forgatókönyv és/vagy a történet (Script) - 5/10

Az igazság faktor és/vagy a valós érték (Truth) - 4/10

A látvány (Scene) - 7/10

A technika (Technology) - 6/10