1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Lifebuoy reklám

*************************

lifebuoy logo alkoholos kéztisztító gél – 30s +++ Értékelés: 4,0/10

A termékek többségének triviális a használati módja, úgymond magukért beszélnek. Mégis a reklámok jó része erről szól, és nem arról, miért pont ezt használd. De ez nem baj, mert nyilván a hogyan szól erről-ön van a hangsúly. Ha szebben szól, mint a hasonló termékről szóló, akkor nyilván ezt választom az helyett. Mint ahogy a kortesbeszédeknél sem az a lényeg, ki mit ígér, mert mindenki Kánaánt ígér, hanem hogy hogyan ígéri. Persze az illemkódex szerint más termékét nem illik pocskondiázni, szemben a más párt politikusával. Azt szabad. Milyen békés is ez a reklámvilág…

***************

***************

Az van, hogy folyton mossál te kezet, mert akkor egészséges maradsz, és nem eszed meg, nem kened magadra a mindenféle mikróbákat, akik megakarnak téged ölni. Itt van például ez a folyékony szappan, mert ugye ez lényegében az, amihez nem kell víz, jó magában is. Ha egy ilyen nálad van, akkor akár percenként is kezet moshatsz. Tisztaságmániákusoknak ideális. Nos, ezt az alkoholos kéztisztító gélt kell reklámozni.

Nyilván adódik, a kéz legyen a főszereplő, amelyet tisztítandó, pont ezt a terméket kenjük majd rá. Na és hol játszik a kéz főszerepez? Mely élethelyzetekben? Ez azért érdekes, mert nyilván ezeket kell felvillantani, hogy a kedves rétegnézőben felidéződjön, lám, milyen gyakran is kell használni a kezét.

Mint megtudjuk, eddig az emberiség nagy bajban volt. Ezt persze így nem mondják ki, de örömmel közlik, egyenesen a kedves kezeknek címezve, íme itt ez a termék, hogy újra, tehát újra érintsetek stb. Mert hogy eddig ezt nem lehetett. Tehát ez az alapkoncepció. Egyfajta érinthetetlenségi karanténban voltunk eddig, vagy legalábbis óriási kockázatot vállaltunk bármiféle érintéssel. Tehát nem egyszerűen azt mondjuk, emberek, ha van nálad ilyen, akkor is megmoshatod a kezed, ha valami oknál fogva szeretnéd, de nincs a közelben se mosdó, se szappan. Nem, nem. Muszáj valami nagyot, valami nagy marhaságot mondani, mert a reklámvilágban ez a törvény tetszik tudni. Újra lehet majd érinteni. Ez igen. Ez nagyot szól. Újra lehet fogdosni a mozgólépcső korlátját, és lehet törölni bátran egy képernyőről egy ujjal valamit. Bátran. És akkor itt egy felsorolás, hogy például mire lehet használni innentől kezdve a kezet, amire eddig csak nagyon félve lehetett. A végtelen halmazból nyilván csak néhányat lehet kiemelni, mint például a mártogatást, az ízesítést, a játszást, a tartást, úgy értve, hogy valamit a kézben. Bátran tarthattok ezután valamit a kézben. Egy rémálom múlt el, de tényleg. Vagy például bátran adhatunk valamit valakinek akár puszta kézzel is, ami azért is könnyebb mostantól, mert előtte bátran tarthattuk is, amit adni szeretnénk. Remélem látod a dolgok dinamikáját, hogy ezek mennyire összefüggenek, mennyire képes egy ilyen elsőre egyszerűnek látszó termék visszaadni világ totális konzisztenciáját.

De aztán maga a storyboard író is belátja, nem lesz képes 30 másodpercben kibontani a totalitás teljességét, ezért megpróbál egy általános érvényű megállapítást tenni, miszerint és egyszerűen tegyétek azt, amit szeretnétek. Gordiusz. Ezzel nem tévedhet nagyot, mert mint tudjuk, az emberi tevékenységek túlnyomó többségéhez szükséges a kéz használata. Mondjuk gondolkodni, vagy hallás, látás útján befogadni lehet kéz nélkül is, de figyeljük meg, az ilyesféle tevékenységet is előbb utóbb a kéz használata követi. Na ezért kivételes szerencse, hogy ez a termék megszületett, mert eddig tök depisek voltunk a kéz használatát illetően, szorongtunk, még szeretkezni sem nagyon volt kedvünk. Mondjuk ki, nem élveztük az életet. De most: élvezd az életet, használd ezt a terméket! Az biztos, hogy jobb, mint a drog. Hát ne azzal élvezd az életet, hanem ezzel. Érted? Fel vagy szabadítva. Mert ez egy szakértő termékcsalád. Ne, kérlek ezen most ne akadj fel, hogy hogyan lehet egy termékcsalád szakértő, hanem fogadd el, félelem nélkül fogdoshatsz szinte bármit, már ha van nálad ilyen termék. Még a hirtelen üressé vált fagyistölcséredbe is beleugrik valahonnan egy új fagyigombóc. Na ezzel a két másodperccel rendesen megfogtatok. Kockáról kockára tanulmányoztam a jelenetet, van benne gombóc, hirtelen üres, visszaugrik a gombóc. Én tényleg próbáltam beleilleszteni az alkoholos gél világába a zöldkörmű tetovált lány és a fagyigombóc történetét, de megbuktam. Nagyon szégyellem magam. Nem érdemlem meg, hogy reklámokat nézzek…

*******************************************************************************

Értékelés: 4,0/10 pont (ISTST szám)

A BRAND bevésése (Imprinting) – 3/10

A forgatókönyv és/vagy a történet (Script) – 2/10

Az igazság faktor és/vagy a valós érték (Truth) – 6/10

A látvány (Scene) – 5/10

A technika (Technology) – 4/10