1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

gorenje reklám

*************************

gorenje logo20s +++ Értékelés: 4,8/10

Ez is egy olyan reklám, amelyből voltaképp csak egyetlen pillanat fogott meg, és tett fel bennem kérdéseket. Volt már ilyen, de nem baj, ha a felvetett gondolat további gondolatok felvetésének forrása. Tulajdonképpen azon csodálkozom el mindig, miért szükséges egy reklámban a „hogyan lesz jó neked, ha ezt a terméket veszed”-re is bemutatni ötleteket azon kívül, ami a termék jellegéből következik. Tehát azon kívül, hogy ez a vasaló jobban vasal, attól az izétől meg elmúlik a hasmenésed stb. Nem, azt is muszáj bemutatni, hogyan leszel te úgy általában boldog a termékből kifolyólag. És innentől kezdve nagy baromságok jönnek…

 

***************

***************

Itt egy sütőről van szó például. Jobban süt, meg tud még ezt-azt, amitől ropogósabb lesz az aminek annak kell lennie, és tökre sok időt is meg lehet így spórolni. Azt gondolnánk, legalábbis én azt gondolnám, ha ezt megmutatjuk szép képekben, az teljesen elég és meggyőző lehet. De nem. A kedves reklámalkotóknak arra nézvést is ötleteket kell adni, hogy a felszabadult idővel például mihez kezd egy boldog család. Ja, hogy ez a humor része a klipnek, ami tökre feldobja a hangulatot, mert kedves, bájos, kúl (cool – mert hogy tudom ám)? És csak az olyan humortalan emberektől ments meg minket uramisten, mint például én?

Nem vagyok én humortalan édesjóapám! Csak túlérzékeny a giccsre. Értem, egyszerű népekhez szólunk, ezért ilyen a szerkezet: termék, közvetlen haszon, idillikus kép. Az idillikus kép pedig magától értetődően boldogságot kell hogy sugározzon. Mert nem tudja különben átérezni az az istenadta potenciális, milyen az, ha idő szabadul fel valami másra. Ülne az a célszemély a hokedlin a konyhában és apatikusan bámulna maga elé. Esetleg a sütő ablakát nézné, hogyan sül a sütemény. Szólni kell neki tehát, figyelj, most együtt lehetsz addig a családoddal. Nézheted például ahogy apuci meg a lánya (gondolom) hullahopp versenyeznek, és te boldogan majd megfulladsz a nevetéstől, és a fiad meg felveszi az egészet, és milyen szép emlék lesz ez majd őszöreg korodban, ez a boldog családi pillanat. Örökre megőrizhettük, nem tűnt el az idő végtelen sodrában. És most menjünk ki a konyhába, és csókoljuk meg a terméket, rójuk le hálánkat előtte, és áldozzunk neki valamivel, mondjuk mindjárt ajánljuk fel azt az ételt, amit éppen sütött. Mi majd megesszük a következőt. Ez így helyes.

Bármely képzőművészeti ágban nehéz olyan idillikus képet alkotni, ami ne lenne giccses, művi, mesterkélt. Természetesen nagy művészektől sokszor láthatunk idillt, ami nem giccses, akár egy holdfényben patakból ivó szarvas is lehet az, ha értő kezek viszik vászonra. Na de ez a hullahoppozó, kényszervigyorú család, amint éppen élvezik az ölükbe hulló plusz szabadidőt, amelyet a terméknek köszönhetnek? Miért? Minek? Miért van ilyesmikkel tele szinte minden reklám?

Azért barátom, mert ez nem közízlés nevelés, vagy esztétika oktatás, hanem eladás. És ezt kajálja az a bizonyos általános Mari néni. Mondta a célcsoportban. Te most tényleg mozgalmat akarsz indítani le a giccses reklámokkal címen? Jaj, dehogy… illetve de. Csatlakozz! Azt nem tudom, hogyan mikor mit csinálj, de csatlakozz! Például ne élj ilyesféle eszközökkel, ha reklámalkotó vagy. Inkább keress kevesebb pénzt! Inkább… azt hiszem, inkább nem megyek politikusnak. E buzdító szavak hatására már majdnem saját magam is kiléptem a csoportból.

Life Simplified. Ez is oda van írva. Vagyis egyszerűbbé tett élet. Egyszerűsített élet. Vagy könnyebbé tett élet. Bár ez utóbbi csak kis jóindulattal. Szerintem. A honlapon is hol így, hol úgy fordítják. Tán érzik, az egyszerű életnek lehet egy pici áthallása is. Egyszerű emberek egyszerű élete, és a falon ott lóg az a szép kép a szarvasról. Nem a klipben, csak elképzeltem az egyszerű ember egyszerű életét. És nagyon tetszik nekik ez a reklám is. És mivel vágyják a még egyszerűbb életet, hát vesznek egy ilyet.

Egyébként nekem beépített giccsjelzőm van. Olyan furcsa borzongás fut át rajtam, vagy másképpen megközelítve a hideg futkos a hátamon az ilyesféle képek láttán. Neked nem? Nem baj, festek neked szarvasos képet. Olcsón adom…

*******************************************************************************

Értékelés: 4,8/10 pont (ISTST szám)

A BRAND bevésése (Imprinting) – 4/10

A forgatókönyv és/vagy a történet (Script) – 2/10

Az igazság faktor és/vagy a valós érték (Truth) – 6/10

A látvány (Scene) – 6/10

A technika (Technology) – 6/10