1 of 5 (1 Vote)

Az alábbi reklámfilm vázlatok válogatás abból a - jórészt 1994-ben készült - anyagból, amellyel szerencsét próbáltam ezen a területen. Akkoriban azzal bíztattak a különböző reklámügynökségek kreatív szakemberei, hogy kb. egy-másfél év szívós munkával be lehet kerülni a szakmába, ha ezen ambícióimat komolyan gondolom.

Azonban egy konkrét állásajánlat, és feleségem türelmének fogyta letérített a meggazdagodás fenti módjának gyakorlása útjáról, és így mindmáig nem mondhatom el magamról, hogy benne vagyok a legfelső százban. Vagy lehet, hogy akkor se lennék benne? Egyesek ennek a lehetőségnek is adnak némi valószínűséget.

A mellékelt anyag túlnyomó többsége konkrét reklámügynökség, konkrét próbafeladataként készült, azonban csak egy tíz másodperces blokk valósult meg egyszer belőle. Állítólag nem csak azért, mert nem volt elfogadható a munkám, hanem más, főleg piaci tényezők miatt is, amely az adott reklámügynökséget az adott pillanatban nem részesítette előnyben. Legalábbis ezzel hitegetem magam.

Mai szemmel visszatekintve akkori ötleteimre, úgy nézem, nem egyet közülük igencsak kicikiznék, ha ma látnám őket valahol. De azért érdekes újból elolvasni őket. Legalábbis számomra. Talán más számára is. Egy kis kortörténet is van bennük.

Megjegyezném még, hogy a politikai reklámvázlatok nem tükröznek egyben politikai pártállást is, egyszerűen ez volt a feladat.

Columbus konzerv ötletek

Készült: 2000.

1. Atom-tengeralattjáró

Az atom-tengeralattjáró képes gyakorlatilag korlátlan ideig a felszín alatt maradni. Az energiát a reaktor szolgáltatja, vizet, oxigént tengervízből állít elő.

És a kaja?

Columbus.

Ja, így már érthető!

(Tanár pálcával mutogatva magyaráz egy tengeralattjáró hosszirányú metszeti képén. Az ábra fekete-fehér, csak a hajó "gyomrában", az élelmiszer raktárban van színes konzerv, befőtt kavalkád.)

2. Azonnal falható

Állatok esznek: madár magokat csipeget - azonnal falható, csirke földigilisztát húz ki a földből - azonnal falható, medve lazacot fog - azonnal falható, oroszlán zebrát üldöz - azonnal falható, ember kicsit az oroszlán futását utánozva futtában lekap egy Columbus lekvárt a polcról (otthon, vagy közértben) - azonnal falható

3. Columbus kipipálja Amerikát

Santa-Maria szárazföldhöz ér, parton táblára ki van írva: Amerika. Kolumbusz kihajol, vastag ceruzával kipipálja. Aztán leszól: mennyi? Szakács visszakiabál: mi mennyi? Kolumbusz: Columbus. Szakács felnyitja a raktár tetőt, lenéz, lenézünk, nagy, tarka Columbus termékhalmok. Szakács válasza: akármennyi. Kolumbusz: akkor az új irány Atlantisz.

4. Columbus tojása

Urak korabeli viseletben, asztalkörül vitatkoznak. Egy úr: márpedig ez olyannyira lehetetlen, mint ezt a tojást a csúcsára állítani. Kolumbusz: márpedig ez ilyen egyszerű. Azzal elővesz egy megfelelő méretű üres Columbus üveget, beleteszi a tojást, és az asztalra állítja.

5. Háry János

Magyar oldalon most tél, orosz oldalon nyár. Orosz határőr gyümölcsöt, zöldséget kínál. Háry: nem vagyok én rászorulva kendre, terem nekem télen is a jó magyar anyaföld (vagy valami ilyesmi). Nem füllentek! Ezt kóstolja meg!

Különféle Columbus termékekkel megrakott tálat nyújt át.

6. Mindörökké nyár

Háziasszony kitárja konyhaablakát, kinéz a virágzó kertre. Érő, gyönyörű gyümölcsfák, burjánzó veteményes. Kerti táj télbe csavarodik. Háziasszony kitárja kredenc ajtaját, benéz a színpompás Columbus zöldség-gyümölcs kavalkádra. Mindörökké nyár.

7. A nagyi néz

Fiatal pár a lány nagymamájánál uzsonnáznak, mindenféle "nagymamás" dolgokat esznek, lekvár, befőtt. Fiatal pár otthon a konyhában, fiú kitárja a kredenc ajtót, le akar venni egy Columbus lekvárt, vagy befőttet (a polc roskadozik). A lány hirtelen hozzábújik, a mozdulat megakad, csókolóznak. A lány hirtelen megszakítva a "folyamatot": várj, a nagyi néz! - és gyorsan behajtja a nyitott kredenc ajtót.

8. Majális

A hasonló című kép áll össze lassan a korabeli ruhába öltözött emberekből. A leterített abroszon természetesen Columbus kavalkád.

9. Íz harmónia

Fiatal lány öreg patinás pianínón szép lassú zongoradarabot (mondjuk Schumann) játszik. A hangszer tetején és a nagyon világos, napfényes, nagyablakos szobában mindenfelé Columbus termékek oszlopai, sorai kellőképpen színharmóniában komponálva. A napfény a zenével összhangban játszik a dobozokon, üvegeken, tubusokon, megvilágítja, átvilágítja őket. Íz harmónia.

10. Nintendo

Gyerekek gép előtt, jellegzetes lövöldözős, kincsszerzős játékot játszanak. Az eltalált bónuszok látványosan kibomlanak, de nem aranytallérok, vagy ilyesmik hullanak ki belőlük, hanem Columbus termékek. Egyik gyerek felkiált: győztem! Nagyi benyit, kezében szatyor tele Columbus dolgokkal. Kissé megemeli, mutatja: ez a valódi győzelem! Gyertek uzsonnázni!

11. A könyvtárban

Jellegzetes, régi könyvtárterem, a barna különböző árnyalataiban. Jellegzetes komornyik, fiatal hölgyet kalauzol. Komornyik: a gróf úr itt őrzi mindazt, ami érték, amire érdemes emlékezni, ami számára örömet szerez. A fiatal lány, ahogy halad a polcok előtt, ujjait végigfuttatja a patinás könyvgerinceken. Ujjai hirtelen Columbus üvegekre, dobozokra futnak...

12. Utánam az íz özön

Furulyázó fiú, utána kanyargó hosszú Columbus terméksorral

13. De kár, hogy nem tudom egyszerre mind megenni...

Hatalmas konyhában szakács ezer finomságot főz. Becsomagolja Columbusba. Így most már mindig ezt eheted, ha megéhezel.

SAMSUNG - II.

Készült: 1995.

1. Férfi SAMSUNG számítógép előtt ül, leüti az ENTER gombot. Képernyőn építészeti program rajzolta családi ház jelenik meg, lassan forog.

2. Férfi hirtelen a rajzolt falak között találja magát, rajzolt fotelben ülve. Az ablakon kitekintve, mintha vonaton ülnénk lassan tovahalad a táj, mivel a ház még most is forog. Hirtelen mikró sütő csengőütése hallik.

3. A konyhában bóbiskoló férfi felriad, a pulton SAMSUNG mikró világít. A férfi kinyitja a mikró ajtaját, mire a mikróból teljes terítékkel, gyertyával, poharakkal, bőséges lakoma ömlik az asztalra. Nyerőautomata (félkarú rabló) csengetése hallatszik.

4. A SAMSUNG tévé előtti fotelban szunyókáló férfi hirtelen felriad. A képernyőn látjuk amint a félkarú rablón három egyforma szimbólum áll be egymás mellé. Dől az apró a tévéből. Telefon csenget.

5. Az ágyban fekvő férfi felriad a telefon csengésre. Mielőtt felvenné a kagylót a FAX-al kombinált készülék elhallgat és megindul belőle a papír. Csinos nő teljes alakos, lenge ruhás képe hull a földre. Ahogy földet ér a papír a nő materializálódik és a meglepett férfi mellé ül az ágyra. A férfi a kamerába néz, és tehetetlenül széttárja a kezét.

Azt hiszi, hogy álmodik?

A SAMSUNG-nál nincs valódibb.

Jobb ha végre felébredsz,

A SAMSUNG mindig csodát tesz.

SAMSUNG - IV.

Készült: 1995.

1. SAMSUNG tévé képernyőjén gyönyörű nő premier-plánja.

Meglátni és

2. Kamera nyit, gyönyörű nő csirkét helyez egy SAMSUNG mikróba.

megszeretni

3. Mikró közelije a tévében. Mikró egyet csendül, és a nyers csirke hirtelen ropogóssá válik.

egy pillanat műve volt.

4. Kamera nyit a tévéről, a tévét eddig állva néző férfi egy másik asztalon álló SAMSUNG számítógéphez lép. Kamera ráközelít a monitorra.

De számítani rá

5. Monitoron emberszív szép színes dobogó modelljére (anatómiai térinformatika) férfi az egér nyilát vezérelve a szívet átszúró nyílat rajzol.

bizton lehet

6. Szív felett gomb rajza látható, rajta felirat: SEND FAX. Férfi rápozicionál és megnyomja.

egy életen át.

7. Vágás. Gyönyörű nő SAMSUNG FAX-ából kijön a szív képe, ami még a papíron is dobog.

Élethű és hű egy életen át.

Ez a SAMSUNG.

SAMSUNG - V.

1. Fenyvesekkel övezett, szép, rohanó vizű hegyi folyó partján két aranymosó dolgozik. A parton kalyiba, szanaszét jellegzetes aranymosó felszerelések.

2. Az egyik mögé kerül a kamera, a válla fölött átnézve az aranymosó tányérra közelít.

3. Ahogy az ember a tányér alján lévő hordalékot lögyböli, mossa, hirtelen fényes, kövér aranyrögök válnak láthatóvá.

4. Az ember fölegyenesedik, arca földerül és kezében a tányérral a másik felé kezd futni.

5. A kamera megelőzi őt és így az előzőhöz hasonlóképpen a másik tányér tartalmát is szemügyre vehetjük. Ahogy a hordalék lassan leülepszik, szeszélyes elrendezésben, kb. aranyrög nagyságban különféle SAMSUNG termékek bukkannak elő. A kamera rájuk közelít, többé-kevésbé, de jól felismerhetően kiállnak a kavicsos homokból, mintha harmatosak lennének, vízcseppek csillognak rajtuk.

6. Aranyrögös férfi nagy ívben elhajítja aranyrögöket tartalmazó mosótálját.

Mert a SAMSUNG mindig többet ér.

SAMSUNG ? VIII.

Készült: 1995. (A sí-kesztyűs rész bekerült a Happy-End Kft. SAMSUNG reklámfilmjébe.)

1. Sípálya mellett álló büfés bódé elé kimerült síelő érkezik. A fagy csípte arcú, jó kedélyűnek látszó férfi lekapja mindkét kesztyűjét és átadja a pult mögött álló terebélyes, bundás asszonyságnak. A fejével a pulton álló SAMSUNG mikró felé int.

2. Asszonyság kinyitja a mikrót, és belehelyezi a kesztyűket. Férfi fázósan hóna alá dugja kezeit.

3. Mikró csenget, a hölgy átadja a hidegben kissé gőzölgő kesztyűket. Férfi felhúzza, arcára mennyei kifejezés ül. Köszönetet int, majd tovasiklik.

4. Ősz hajú, kontyos nagymama SAMSUNG PC előtt ül és kötöget. Nagymamát szemből, PC-t oldalról, szemből látjuk. Nagymama időnként a monitorra emeli a tekintetét.

5. Átfordulunk a nagymama háta mögé, a monitoron kötésminta látható.

6. Fiatalasszony csengetésre ajtót nyit. Szerető külsejű body-building belép, fiatalasszony a nyakába borul. Egymást átölelve indulnak a hálószoba felé.

7. Hálószobában SAMSUNG fax megszólal. Fiatalasszony odalép, olvassa az üzenetet: már a lépcsőházban vagyok. A te apucid.

8. A fiatalasszony rémülten a szája elé kapja a kezét, body-buildinget kigyömöszöli az ablakon.

9. Műszaki kereskedésben négy-öt TV áll bekapcsolva a polcon. Mind ugyanazt mutatja, mondjuk valamilyen revü műsort. Közülük csak egy, a legnagyobb képernyőjű SAMSUNG márkájú. A többi meghatározhatatlan eredetű. A pult előtt nem komoly vásárlónak látszó férfi áll, nézelődik. A pult mögött az eladó unottan a körmét piszkálja.

10. A SAMSUNG TV hirtelen más csatornára vált. Egy lottó sorsolás végeredményeképpen épp most rakják ki a nyertes számokat.

11. Pult előtt álló férfi kővé dermed, gyűrött szelvényt ránt elő a zsebéből, majd eget verő ujjongásban tör ki. Eladó elejti a körömreszelőt s tátott szájjal lassan feláll.

SAMSUNG

A megfelelő márka

A megfelelő helyen

Mosópor I.

2. változat

Készült: 1994. Nem konkrét próbafeladatként.

Helyszín: kertvárosi környék, családi házak sora, üde zöld, frissen nyírt pázsitok, gondozott bukszusok. Verőfény, madárcsicsergés.

1. A járdaszintről fényképezve, szaporán lépegető, csinos női lábak közelije. A kamera együtt halad a lábakkal. A kép nyit, egészen addig, amíg az "X" mosószeres dobozt lóbáló karcsú kézfej teljes egészében láthatóvá nem válik.

2. A járdaszintről fényképezve, ellenkező irányba haladó, tétován botorkáló, ócska, koszos tornacipőbe bújtatott lábak közelije. A lábak szakadt, piszkos nadrágban folytatódnak. A kép nyit egészen addig, amíg egy igen megviselt reklámszatyrot lóbáló, elhanyagolt férfikézfej láthatóvá nem válik. A szatyorban borosüveg, a szatyron mosópor reklám. Az ábrázolt mosóporos dobozon a felirat: "MÁS MOSÓPOR".

3. Kissé távolabbról fényképezve teljes alakjában láthatjuk a közeledő, csinos, fiatal nőt.

4. Kissé távolabbról fényképezve teljes alakjában láthatjuk a dülöngélve közeledő, borostás, szakadt, kortalan csavargót.

5. Járdán heverő banánhéj közelije. A kamera nyit és emelkedik. Nyitott kocsibejárót látunk, a háttérben csinos családi ház, szép kerttel. A kapuban, egészen közel a járdához, idősebb, nagypapa küllemű, jól szituált, kezeslábasba öltözött úriember gépkocsit mos. A gépkocsi nem a legutolsó modell, hanem amolyan nagypapának való, jó karban lévő idősebb jármű. Látszik rajta azonban a gondos ápolás.

6. A közeledő ifjú hölgy arcának premier-plánja. Szép, mosolygós, nap felé forduló női arc.

7. A közeledő csöves arcának premier-plánja. Naptól elforduló, hunyorgó ápolatlan csavargóarc.

8. A járdaszintről fényképezve, a banánhéjjal az előtérben látható a mosóporos dobozt lóbáló, rohamosan közeledő fiatal lány.

9. A járdaszintről fényképezve, a banánhéjjal az előtérben látható az ócska reklámszatyrot lóbáló rohamosan közeledő hajléktalan.

10. Oldalról, az úttest felől fényképezve: mielőtt a gépkocsit mosó úriember előtt éppen összetalálkoznának, a csavargó valamivel előbb ér a banánhéjhoz, mint a lány.

11. A banánhéjra lépő csavargó teljes alakú, oldalról fényképezett képe. Lassított felvétel. A csavargó lassan, burleszkbe illő mozdulatokkal elcsúszik a banánhéjon, mulatságosan hadonászó kezével kiveri a lány kezéből a mosószeres dobozt, amely fölfelé repül el.

12. A kamera követi a repülő dobozt, amely a világítóan kék éggel a háttérben a nap felé száll. Mivel éppen eltakarja a napot, a napsugarak ragyogó glóriát vonnak köré. A doboz színei is szinte felizzanak.

13. A szokatlanul magasra emelkedő doboz szintjéről nézünk vissza a földre. Rohamosan kisebbedő, felfelé fordított arcokat látunk. A félig-meddig ülőhelyzetben a földön heverő csavargóét, az ijedten megtorpant, kezét a szája elé kapó lányét, és a meglepett, a locsolócső vízsugarát is önkéntelenül fölfelé irányító öregúrét. Az arcok távolodása megáll, a doboz megkezdi zuhanását. A föld gyorsan közeledik.

14. Az utcáról a kert felé fényképezve, a gépkocsi elejének közelije. Lassított felvétel, a mosószer becsapódása. A furcsamód talpára érkező, azon megálló és egybemaradó doboz teteje fölpattan, és fehér felhőként robban ki belőle a mosópor. A földtől kissé elemelkedő, nyíló képen látható, ahogy a fehér por ellepi a kocsi elejét, és teljesen beborítja a tulajdonképpen a gépkocsi előtt fekvő csavargót. Az idős úr szinte reflexszerűen kocsijára irányítja a vízsugarat, amelyből bőven jut a csavargóra is. Heves pezsgés (nem habzás) indul meg.

15. Mintha a gépkocsiban ülnénk, a gépkocsi orrát láthatjuk, rajta a kissé ferdén álló mosóporos dobozzal. A kertkapu előtt a lány áll és kikerekedő szemekkel a földet bámulja körülbelül ott, ahol a csavargó kell hogy feküdjön. Hirtelen megjelenik egy kéz a motorháztetőn, szemmel láthatólag a felálláshoz kapaszkodót keresve. A különös csak az, hogy a csavargó piszkos keze helyett egy tiszta, vakító fehér mandzsettába és sötét öltönyujjba folytatódó kezet látunk. Egy jól szituált, menedzser külsejű fiatalember emelkedik fel a csavargó helyén a kocsi orra mögül. Kezében fekete diplomatatáska. A lány felé lép.

16. Közeli kép a két fiatal arcáról. A két szempár "meglátni és megszeretni" módon egymásba fonódik.

17. A kertből kifelé fényképezve, mintegy a bácsi szemével figyeljük amint a fiatalember karját nyújtja a lánynak, és egymáshoz simulva eltávolodnak a járdán. A lány mosolyogva visszaint.

19. Az idős úriember arcát és felsőtestét látjuk. Kezében tartja a locsolócsőt, és zavart mosollyal néz az ifjú pár után. Majd lassan megfordul miközben a kamera végig szemből mutatja. Hirtelen leesik az álla, a kezéből kiejti a locsolót.

19. A földön fekvő locsolócső tölti be a teljes képet. A kerti kavicson márkás gumiköpeny kis részlete látszik. Az erős vízsugár fröcsköl a köveken. A kamera lassan fölfelé és hátra mozog. A nyíló képen elénk tárul a hihetetlen látvány: míg a gépkocsi mosóportól érintetlen hátsó része változatlan maradt, addig az első fele az adott típus legutolsó modelljét formázza.

Szöveg: AZ "X" ÚJJÁ VARÁZSOL.

Autó I.

Készült: 1994.

A csillaggal jelzett képek cserélhető modulokként szolgálhatnak, mégpedig aszerint, hogy a gépkocsi mely szolgáltatására akarjuk felhívni a figyelmet. Egy filmben három vagy négy ilyen modul lenne. A kampány során nem mindig ugyanaz a film kerülne vetítésre a médiákban, hanem öt, vagy hat, csak a cserélhető modulokban eltérő változat forogna.

Plakátra, újságba az utolsó beállítás képzelhető el, a vastagon szedett szlogenek valamelyikével.

1. Éjszaka. Késő ősz. Felhők közt rohanó hold, a leszálló köd első pamacsai a földön. Az országútról az erdei útra leforduló gépkocsi reflektorainak fénykévéi végigpásztáznak az útszéli bokrokon. A fényviszonyok miatt a típus beazonosíthatatlan.

2. A szélvédő felől fényképezve a gépkocsi belseje. Most is, mint ahogy a továbbiakban mindig, a gépkocsiból csak olyan részletek látszanak, amelyek utalnak ugyan a gépkocsi bizonyos szolgáltatásaira, de a típus egyelőre még nem, vagy csak nehezen azonosítható belőlük. A gépkocsiban ketten ülnek. Egy férfi és egy nő.

3.* A gépkocsi kereke hevesen ugrál az egyenetlen erdei úton.

4.* A hátsó ablakba állított, ottfelejtett, félig telt üdítőitalos flakon vízszintje szinte meg sem rezdül. Az üdítőital márkája természetesen nem látszik.

5. A kocsiban ülők arca. Feszült figyelem, izgalom.

6.* A gépkocsiból fényképezve az erdei út. A gépkocsi fénykévéi valószerűtlenül színes, teljesen nappali képet vágnak ki az éjszaka sötétjéből. (Utalás a nagy erejű izzókra.)

7.* A féklámpa hirtelen felizzik, jól látható mellette az ABS felirat.

8.* Kiváló minőségű abroncs-profil premier plánja ahogy megáll a kissé sáros, erdei úton.

9. Fölötte ajtó nyílik és egy férfi láb ereszkedik a földre. Férfihang:

- Ez az a hely. Én odamegyek, te állj be a bokrok közé.

10. A vörös hátsó helyzetjelzők mögött összeborulnak a levelek. A motor leáll, minden fény kialszik. Sejtelmes, ködfoltoktól süketített csend telepszik a tájra.

11. A férfi fázósan összehúzza magán a kabátot és kilép egy csak most láthatóvá váló tisztásra. Fölfelé figyel.

12. Különös, kékes fény ragyog fel a tisztás ellenkező oldalán, s egy UFÓ jelenik meg a fák fölött. Lassan és némán a tisztásra ereszkedik.

13. Két másodpercig nem történik semmi. A fluoreszkáló kékes fény kissé vakítja a férfit, aki kezét emeli összehúzott szeme elé takarásul.

14. Hirtelen felhasad az UFÓ oldala és a keskeny fehér résen kilép egy földönkívüli. Olyan nagy szemű, humanoid külsejű lény, amelynek képe leginkább ismert a köztudatban. A férfitól alig két lépes távolságban áll meg.

15. A hatalmas, ragyogó szemek alatti kis száj megnyílik, s a lény, kissé bugyborékoló hangon megszólal:

- Elhoztuk amit kértél. A legalkalmasabb jármű amit mérnökeink a bolygódon való közlekedésre kitaláltak.

16. Hátralép és most mindketten az űrjármű felé néznek, amelynek oldalán most egy sokkal nagyobb fehér nyílás támad, és világító fényszórókkal kigördül belőle egy gépkocsi.

17. Ahogy megáll a tisztáson látjuk, hogy ez tulajdonképpen egy "X" márkájú gépkocsi, még a márkajelzése is azonos a földiével. A metálkék karosszériát fehér csillagocskák pettyezik.

18. A férfi meglepett arccal nézi az autót. Néhány szót mond,

- De hiszen ez...

majd a bokrok felé int.

19. A bokrok sötétjét hirtelen két fénykéve hasítja át, felzúg egy motor, és a tisztásra kigördül egy, a már ott lévővel majdnem mindenben azonos gépkocsi. Csak a metálkék karosszériáról hiányoznak a fehér csillagok.

20. A két gépkocsi, háttérben az UFO-val kissé felülről fényképezve az éjszakai tisztáson, amelyet a felhőktől megszabadultan most már egyenletes ezüst fénnyel világít meg a hold. Az egyik mellett egy földi ember, a másik mellett egy űrlény áll. Mindkét teremtmény csodálkozva ingatja a fejét. A férfi suttogó hangját halljuk:

- Fantasztikus! KÉT KÜLÖNBÖZŐ CIVILIZÁCIÓ ÉS UGYANAZ A VÉGEREDMÉNY!

Szlogen: "X"! AZ EGYETLEN IGAZÁN JÓ MEGOLDÁS!

Bébiétel II.

(TV)

Készült: 1994.

1. Előkelő étterem. Sürgés-forgás, pincérek jönnek mennek, asztaloknál jól szituált társaságok ülnek. Az egyik asztalhoz közelítünk, amelynél három személy foglal helyet. Egy fiatal házaspár és egy asztalra akasztható széken ülő, másfél éves forma gyermek. Mindhárman étlapot tartanak a kezükben.

Éttermi zajok, zörejek.

2. Pincér érkezik, kérdőn rájuk néz.

Éttermi zajok, zörejek.

Pincér: Sikerült választani?

3. Férfi fölnéz az étlapból.

Férfi: Én egy vadasmarhát kérnék rizzsel, narancslét és a végére gyümölcsdesszertet

4. Asszony fölnéz az étlapból.

Asszony: Én ugyanazt.

5. A baba fölnéz az étlapból.

Baba: Én is ugyanazt.

6. A pincérnek a szeme sem rebben. Fölírja a rendelést, összeszedi az étlapokat, majd távozik.

Pincér: Köszönöm.

7. Kivágódik a konyhai csapóajtó és a pincér kezében tálcával masírozni kezd a fiatal pár asztala felé.

diadalmas, induló ritmusú zene

8. A pincér odaér, és az asztalon sorra megjelennek az ételek. A pincér rendre megnevezi őket. Mindig előbb látjuk a gusztusos felnőtt fogást és utána a neki megfelelő bébiételt. Először az italokat tölti ki. A gyereknek alma-narancs italt önt a bébiételes üvegből. Majd a vadas-marha következik, a gyereknek vadas marhahús rizzsel címkéjű üvegből tálal. Végül a deszszerteket helyezi az asztalra, a babának meggy-desszertes üveget bont.

Pincér:

- A narancslé.

- A vadas-marha.

- És a desszert.

- Tessék parancsolni. Jó étvágyat kívánok.

A családtagok, ahogy eléjük helyezik az ételt, rendre elismerő hangokat hallatnak.

9. A kamera kissé eltávolodik és az asztal szintje magasságából fényképezve mutatja a jóízűen táplálkozó családot.

A kép kimerevedik, szöveg jelenik meg rajta: KECSKEMÉTI KONZERVGYÁR RT.

Valamilyen kellemes szalonzene (vagy a gyári szignál) fölött elhangzik a szlogen: AZ ELSŐ IGAZÁN KÖZÖS ÉLMÉNY.

Életbiztosítás I.

Készült: 1994.

1. Király, palástban, országalmával és jogarral bevonul a biztosító irodába. Ahogy a forgóajtón belépő király után fordul a kamera, végigpásztáz az igen elegánsan kivitelezett irodabelsőn, amelyben több helyen is látható a cég emblémája.

Királyi zene

2. Tisztviselő elképedve emelkedik fel a pult mögül. Meghajol.

Tisztviselő: Szolgálatára felség!

3. Király leteszi az országalmát a pultra és mellé könyököl. Szemét a tisztviselőre szegezi.

Király: Életbiztosítást akarunk kötni!

4. Tisztviselő újból meghajol.

Tisztviselő: Parancsára felség.

5. Tisztviselő úgy marad meghajolva. Király türelmetlenül rászól.

Király: Mire vársz még?

6. Tisztviselő térdre veti magát a pult mögött úgy válaszol. Király kissé áthajol a pulton, hogy egyáltalán lássa.

Tisztviselő: Felséges királyom életem halálom kezedbe ajánlom, és ki legyen a kedvezményezett?

7. Király felegyenesedik és szélesen körbemutat.

Király: Egész népem!

Szlogen: "X"! A NÉPSZERŰ ÉLETBIZTOSÍTÁS!

Életbiztosítás II.

3. változat

Készült: 1994.

1. Savanyúképű és optimista tenyérnyi lakatlan szigeten ülnek az egy szál pálmafa árnyékában. Savanyúképű magába roskadva, optimista pálmafának dőlve, hasát süttetve. Borostásak, szakadtak, hajótöröttek.

Tenger morgása, szél suhogása, reménytelenséget kifejező zord zene.

2. Optimista hirtelen megszólal.

Optimista: Nézd már meg, mennyi vizünk van még?

3. Savanyúképű zöld, bedugaszolt palackot emel fel a homokból. A nap felé emeli, keresztül néz rajta. Már csak az alján lötyög egy ujjnyi folyadék. Szomorúan megcsóválja a fejét.

Savanyúképű: Hát ez nem egy életbiztosítás.

4. Optimista hirtelen földerül, ingzsebéből biztosítási kötvényt ránt elő.

Zene vidámabbá, élénkebbé válik. Optimista: De ez igen!

5. Optimista kirántja savanyúképű kezéből a palackot, kihúzza a dugót, és savanyúképű kétségbeesett tekintetétől kísérve jókedvűen felhajtja a maradék vizet. Majd a térdére fekteti a kötvényt és a nadrágzsebéből előhalászott ceruzával ráírja, hogy SOS. Összecsavarja a papírt, beledugja a palackba, bedugaszolja, és messzire a tengerbe hajítja.

Zene a csúcsponton.

6. Elegáns hajó fedélzetén, a két szakadt, borostás hajótörött egy asztalnál ül és jeges italokat fogyaszt a kapitány társaságában. Körülöttük pincérek forgolódnak és kíváncsi, elegáns utasok álldogálnak.

Valamilyen kellemes, lágy zene, vagy a biztosítótársaság szignálzenéje.

Szlogen: "X"! HOGY NE GONDOLJON MINDIG A LEGROSSZABBRA!

FELIX - ketchup II.

TV

Készült: 1994.

1. Szakács áll egy pult mögött, kezében FELIX ketchup. A pulton különböző ételek sorakoznak, szemmel láthatóan olyanok, amelyekhez ketchup-os ízesítés kell. A szakácsot egy jó kedélyű TV műsorvezető kérdezgeti. Nyilvánvalóan egy show műsor szereplői. Éppen nevetnek valamin, a közönség tapsol.

Showman: Na jó, engem meggyőzött. De engedjen meg még egy utolsó keresztkérdést. Mit tenne, ha mondjuk mosómedvéknek kellene eladni a terméket?

Szakács: Figyeljen csak!

2. Osztott, vastag vonallal elválasztott képmezőben két majdnem egyforma kép. Egy tál spagetti ketchup-os mártással a tetején. A tányér mellett ketchup-os flakon áll. A flakonok közül a jobb oldalin "FELIX KETCHUP", míg a bal oldalin "MÁS KETCHUP" felirat látható.

Szakács hangja: Más ketchup-okkal szemben a FELIX még többszöri mosás után is megőrzi

3. Óramutató szerűen körbeforgó vonal nyomán a bal oldali tányéron lévő ketchup kissé fakóbbá válik.

Szakács hangja: ragyogó színét,

4. Forgás, a bal oldali ketchup még színtelenebb lesz.

Szakács hangja: kiváló zamatát,

5. Forgás, a bal oldali ketchup már alig látható.

Szakács hangja: és étvágygerjesztő illatát. Válassza Ön is a Félix ketchup-ot!

6. Bal oldalról, mintha egy fal mögül hajolna be, a szakács kukkant bele a képbe. Bal kezében FELIX ketchup, amelyet felénk nyújt. Tréfásan ránk kacsint.

Szakács: És ez nem egy ízetlen tréfa!

Szlogen: FELIX KETCHUP! ÍZETLENSÉG VOLNA LEMONDANI RÓLA!

FELIX - ketchup II.

Rádió

Készült: 1994.

Éttermi zajok, a háttérben diszkréten szól a jó ritmusú FELIX ketchup zene. Vendég és pincér beszélgetnek.

- Pincér!

- Parancsoljon uram!

- FELIX ketchup-juk van?

- Természetesen uram!

- Akkor hozzon egy adag FELIX ketchup-ot. Köretnek mit ajánl?

- Ajánlhatok hamburgert, pizzát, spagettit, lasagnát, raviolit,...

- Tudja mit? Mindegy. Azt már magára bízom.

A Félix zene utolsó taktusai, amelyhez esetleg "Félix-ketchup!" szövegű vokál társul.

Szlogen: FELIX KETCHUP! ÍZETLENSÉG VOLNA LEMONDANI RÓLA!

FELIX - ketchup II.

újság 1/1-es hirdetés

Készült: 1994.

head line:

FELIX KETCHUP!

Minőség - elérhető áron!

kép:

Matematikai formula szerűen egy tál spagetti, alatta vastag vonal, alatta FELIX ketchup, a törtvonallal egy vonalban vastag plusz jel majd hasonlóan egy pizza, tört vonal, FELIX ketchup, plusz jel, hamburger, tört vonal, FELIX ketchup

kép alatt:

A KÖZÖS NEVEZŐ!

alatta:

A terméket kissé szakszerűbben ismertető szöveg (természetes alapanyagok, stb).

FELIX KETCHUP! A PARADICSOM ÍZE!

Fidesz X.

Készült: 1994. (Mint emlékezetes, a második fordulóra nem került sor, így a Happy-End Kft. nem készített több reklámot akkor.)

1. Semleges, vagy fehér háttér. Jobbról, balról kettes-hármas csoportokban lassan besétál a képbe a Fidesz 10-15 legfontosabb embere. Álldogálnak, beszélgetnek, majd lassan iskolai csoportképhez hasonló formációba rendeződnek. Kitüntetett helyen tulajdonképpen senki sincs, Orbán is inkább valahol a szélén áll. Az első sor leheveredik a földre, a második guggol, a harmadik áll. Vidámak, mosolygósak, fiatalok.

Beszélgetés, nevetgélés, természetes zörejek.

2. Jobbról nagy, lompos kutya (pl. újfunlandi, bobtail, stb.) vonul be komótosan. Ledöglik az első sor elé, valaki átfogja a nyakát. Mindenki elcsendesedik, és a gépbe néz.

Beszélgetés, nevetgélés, természetes zörejek.

3. Vaku villan, s a kép kissé régies, fekete-fehér fényképpé merevedik. A fénykép felső részén íves felirat:

A FIDESZ CSAPATA AZ 1994. ÉVI VÁLASZTÁSOK MÁSODIK FORDULÓJA ELŐTT

Az exponálás hangja.

Fidesz XII.

Készült: 1994.

1. Fideszfiú_1 korabeli ruhában (Tell Vilmos) számszeríjat feszít.

Jó ritmusú, fiatalos zene.

2. A kilőtt nyílvessző (esetleg a Robin Hood filmben látott módon) Fideszfiú_2 felé közelít, aki egy fa előtt áll mai ruhában fején egy naranccsal. A teli találat (telli találat) után a nyílvessző a narancsot a fához szegezi. (Narancs nem megy szét)

Jó ritmusú, fiatalos zene.

3. Fideszfiú_2 kissé leguggolva "kiáll" a narancs alól és egy kézmozdulattal nyílvesszőstül a fára simítja azt. Így a fán látható kép emlékeztet a nyíllal átlőtt szív fákon megszokott rajzához, csakhogy itt természetesen az említett szerv helyett egy szép narancssárga narancs látható.

Jó ritmusú, fiatalos zene.

4. Fideszfiú_2 narancssimító keze folyamatosan továbbmozog és a közben jobbról láthatóvá váló Fideszlány_1 kezét fogja meg. A szerelmespár gyengéden egymás szemébe néz.

Jó ritmusú, fiatalos zene.

5. A kb. mintegy egymásodperces szemezés után Fideszlány_1 kikapja a narancsot a fára rajzolt képből és egy fordulatot téve, a fordulat közben láthatóvá váló salakos futópályán álló és szemlátomást a stafétabotot váró Fideszfiú_3 hátranyújtott kezébe nyomja.

Jó ritmusú, fiatalos zene.

6. Fideszfiú_3 kilő és kb. 2-3 másodperces vágta után egy, a képbe jobbról hátranyúló kézbe adja tovább a narancsot.

Jó ritmusú, fiatalos zene.

7. Ahogy a kéz előrelendül, hangos, határozott koppanás kíséretében hirtelen egy biliárdasztal zöld posztóján találjuk magunkat a naranccsal együtt.

Jó ritmusú, fiatalos zene.

8. A szemből fényképezett Fideszfiú_4 dákóval felénk lövi a narancsot.

Jó ritmusú, fiatalos zene.

9. A guruló narancs mögé fordulva, azzal együtt rohanva látjuk, hogy a sima zöld felszín hirtelen egyenetlenné, gyűrötté és selymes csillogásúvá válik. Egy ilyen gyűrött gödörben a narancs hirtelen megreked és ragyogóan felizzik.

Jó ritmusú, fiatalos zene.

10. Karcsú női kéz veszi ki kétujjal egy zöld selyemmel bélelt ékszeres dobozból a kb. cseresznye nagyságú, izzó ékkő narancsot.

Jó ritmusú, fiatalos zene.

11. Fideszlány_2 emeli csodálkozó szeme és o-t formáló szája elé a ragyogó narancsot, majd hirtelen, véletlenül leejti.

Jó ritmusú, fiatalos zene.

12. A narancs homokba esik és kihuny. Gyermek kezek nyúlnak le a gyermeklabda nagyságú narancsért.

Jó ritmusú, fiatalos zene.

13. Homokozóba totyogó Fideszgyerek_1 két kézzel fölfelé dobja a narancslabdát. Mi is fölfelé, az ég felé nézünk a labda után. Háttér kifehéredik.

Jó ritmusú, fiatalos zene.

befejezés 1.

14. A háttér tekecsarnok lámpáivá tisztul ki. A röpülő narancsot Fideszfiú_5 tekegolyóként kapja el, megfordul és gurít.

Jó ritmusú, fiatalos zene.

15. Orbán Viktor áll semleges háttér előtt és valamire fülelve balra néz.

A tekegolyó gurulásának jellegzetes hangját halljuk.

16. Balról begurul a narancs, csakhogy kissé nagyobb az átlagnál. Szép csendesen megáll Orbán mellett. Orbán hanyagul rátámaszkodik a csaknem válláig érő narancsra és felénk fordul.

Orbán: Négy év alatt sokat nőttem.

befejezés 2.

14. A háttér kosárlabda csarnok lámpáivá tisztul ki. A narancs kosárlabda hálóba hullik.

Jó ritmusú, fiatalos zene.

15. Fideszfiú_5 kapja el a hálóból kihulló kosárlabda nagyságú narancsot és pattogtatva továbbvezeti. Nagyot ugorva, kosárra dobás mozdulattal elhajítja.

Jó ritmusú, fiatalos zene.

16. A labda egy fa lombkoronájába esik.

Jó ritmusú, fiatalos zene.

17. "Lecsúszva" a fa törzse mentén, a fa alatt Orbán Viktort találjuk. Hanyagul a fának támaszkodva egy könyvet olvas. A narancs hirtelen a fejére esik. Orbán erre fölkapja a fejét és ránknéz.

Orbán: Megérett a narancs.

befejezés 3.

14. A narancs egy baseball kesztyűben csattan. Fideszfiú_5 lendületesen tovább hajítja.

Jó ritmusú, fiatalos zene.

15. A narancs süvítve berepül a parlament egyik nyitott ablakán.

Jó ritmusú, fiatalos zene.

16. Az ablakon Orbán Viktor dugja ki a fejét, kezében ott a narancs. Felénk hajítja.

Orbán: Kapd el! Jól fog esni.

Fidesz III.

Készült: 1994.

1. A hegytetőn négy alak áll. A profilból látható alakok egymást kissé takarják és a terepviszonyokból fakadóan kevés magasságkülönbség is van köztük. A beállítás teljes mértékben megfelel a több, hősi személyt ábrázoló szoc. reál műalkotásokban megszokottaknak. Az alakok kemény, szigorú, harcos tekintetüket előre, a látóhatár irányába vetik. A négy alak: Orbán, Deutsch, Szájer, és egy csinos Fideszes hölgy. Erős szél fúj, az alakok kissé előredőlve neki feszülnek a szélnek. Ami loboghat, az lobog rajtuk. Hajnali szürkület van. Az ég alja narancslani kezd és egy nagy, félbevágott narancs emelkedik lassan a látóhatár pereme fölé. A narancsos fény beragyogja az alakok arcát.

Narrátor patetikus hangon: Új hajnal hasad. Új nap veti ránk sugarát, szép hazánkat új dicsfény övezi. Mert új jövőbe, szebb, boldogabb életbe vezeti népünket a bölcs vezér és hű harcostársainak hős csapata. Személyük biztos garancia arra, hogy népünk minden hasznos tagja, a munkás, a paraszt, az értelmiségi és a velük szövetséges dolgozó nő...

2. A közelről mutatott négy arc egyike másika gyanúsan megvonaglik, majd mindannyian nevetésben törnek ki.

Rendező: leállunk! Gyerekek egy kicsivel több komolyságot! Így sohasem végzünk! Próbáljuk a másik szöveggel. Felvétel! Szélgép indul! Hajnal indul! Csapó!

Asszisztens: Narancsló hajnal huszonhárom!

3. Minden újra kezdődik, az alakok nekifeszülnek a szélnek, a tekintetek elszánttá keményülnek.

Narrátor patetikus hangon:

Ragyogj, ragyogj narancs hajnal,

Köszöntsünk téged hősi dallal.

Dicső vezérünkkel az élen,

Nem fázhatunk többé télen....

4. A röhögő effektus most sokkal hamarabb bekövetkezik, a rokonszenvesen vidámmá vált fiatalok kilépnek a díszletből, és egy üdítőkkel és narancsokkal megrakott asztal mellé telepednek. Orbán felkap egy narancsot, egy pillanatig elgondolkodva nézi, majd ránk emeli a tekintetét.

Orbán: Na látják! Mégiscsak van valami, ami nekünk még viccből sem megy!

Fidesz V.

Készült: 1994.

1. Turista ösvényen Fideszesek kis csapata kanyarog. A legismertebb arcok természetesen köztük vannak. A vidám kiránduló társaság útelágazáshoz ér.

Vidám nevetgélés, madárfütty, stb. hozzávaló zenével.

2. Útelágazásnál számos út vezet tovább. Útjelző táblaoszlopon, nyílszerű útjelző táblák csokra. A kis csoport megáll és tanulmányozni kezdi a táblákat.

Erdei zajok, zene.

3. A képen rendre közelről, kissé alulról fényképezve láthatóak az egyes, mindig más irányba mutató táblák és feliratuk: JÖVŐBE VEZETŐ ÚT; LENINI ÚT; DEMOKRATIKUS ÚT; VISSZAÚT; DIKTATÓRIKUS ÚT; NÉPAKARATA ÚT; TÉVÚT; FÖLDÚT; VASÚT; ALAGÚT; s végül az utolsó:

TURISTAHÁZ

friss, csapolt sör

állandóan kapható

Az egyes feliratok szemünkbevillanását, drámai zenei felütések kísérik.

4. Rövid tanakodás után a kis csapat megindul a turistaház irányába.

A kis időre abba maradt vidám csevegés, nevetgélés folytatódik, erdei zajok, zene.

Előbb fújd ki magad!

Fidesz VII.

Készült: 1994.

1. Semleges, vagy fehér háttér előtt télikabátos férfi jön be kezében naranccsal. Miközben dobálgatja a narancsot ezt mondja:

Férfi: Mondhat nekem bárki bármit, egy narancs nem csinál nyarat.

2. A férfi magasra feldobja a narancsot, amely furcsamód fennragad az égen. A narancs lassan felizzik, és sugaras, héjas narancsszelet válik belőle. Olyan a hatás, mint amikor a színes üvegablakon átsüt a napfény. A férfi izzadni kezd és vadul igyekszik megszabadulni télikabátjától.

Férfi: Vagy mégis!?

IKEA I.

Készült: 1994.

1. Gyönyörű, üde zöld hegyi tisztásra középkorú, túraöltözéket viselő házaspár lép ki a fenyvesek közül. A férfi ledobja hátizsákját, és nagyot szív a kristálytiszta levegőből. Kedvtelve hordozza végig tekintetét a lejtős tisztás egyik végén megnyíló panorámán. A férfi feleségéhez fordul és megszólal.

A természet zajai, esetleg természetről szóló zene idevágó részlete. (pl. Vivaldi).

Férfi: Na ugye drágám, hogy nem csak az IKEA tudja kellemessé tenni a környezetet!

2. Feleség kissé gyakorlatiasabban körbetekint.

Feleség: Hát persze szívecském, de jobban tennéd, ha utána néznél a túristajelzésnek.

3. Férfi odalép a legközelebbi fenyőfacsoporthoz és keresni kezdi rajtuk a jelzést. Az egyiken elmosódott jelet lát, amelyet tisztogatni kezd.

A zene feszültebbé válik, mintegy előkészítendő a váratlan meglepetést.

4. A férfi kézfejét látjuk, amint a jelzést törölgeti. Hirtelen hátrahőköl. Egy IKEA embléma válik láthatóvá.

Zene a csúcsponton.

Férfi: Ez nem lehet igaz!

5. A férfi távolabbra tekint.

A természetről szóló zene viharosabb része.

6. Egyre több fa törzsén vesszük észre a jellegzetes emblémát.

A természetről szóló zene viharosabb része.

7. A férfi lehajol.

A természetről szóló zene viharosabb része.

8. A férfi kézfejét látjuk, amint felhajtja (mert furcsamód felhajtható) a gyepszőnyeg szélét, ott ahol a fával találkozik. A gyepszőnyeg fonákján IKEA márkajel tűnik elő.

A természetről szóló zene viharosabb része.

9. Hirtelen váltás. Az előbbi házaspár egy IKEA bútorokkal szépen berendezett nappaliban ül egy ülőgarnitúra szélesebb elemén. Szemből látjuk őket, Tv-t néznek, a férfi orrára csúszott szemüveggel bóbiskol. A kezéből éppen kicsúszik az IKEA katalógus, amire felriad. Meghökkenve bámul a képernyőre.

A zene lágyabb és halkabb, a Tv-ből szól.

10. TV képernyő, sarkított, nagyméretű. A fentebb leírt tájat látjuk a házaspár nélkül. Belemozgunk a képbe úgy, hogy a TV keret eltűnjön. A fák közül szmokingos, elegáns úriember lép elő és nyugodt tempóban a kép előterébe sétál. Ránk néz, majd szélesen körbemutat a tájon és kellemes hangon, mosolyogva megszólal.

Úriember: A TERMÉSZETET TERMÉSZETESEN NEM MI SZOLGÁLTATJUK ÖNNEK. DE A KÖRNYEZETÉT MI TESSZÜK TERMÉSZETESSÉ.

Szlogen: IKEA. A TERMÉSZETES EGYSZERŰSÉG.

UNITOX III.

Készült: 1994.

1. Légy (légyjelmezes ember) ül egy széken és épp egy virág utolsó szirmát tépi le. Hangosan ezt mondja: Nem szeret.

2. Légy UNITOX-os palackot húz elő a zsebéből, halántékához emeli és megnyomja a gombot.

3. Légy döngve hanyatt esik a székkel.

UNITOX! MÉG A LÉGY IS EZT HASZNÁLJA!

UNITOX IV.

Készült: 1994.

1. Átlagosan öltözött, átlagos külsejű férfi áll egy semleges, vagy fehér térben, és kapkodja a fejét. A levegő hangos légyzümmögéstől terhes.

2. A nadrágzsebébe nyúl és egy UNITOX rovarirtós palackot vesz elő.

3. Hamleti mozdulattal maga elé tarja a palackot, és megszólal: Legyek, vagy nem legyek?

4. A palack nyílását a légtérbe irányítja és megnyomja a gombot. Nem túl hosszú szisszenés hallatszik. A légyzümmögést mintha elvágták volna.

5. A férfi felénk fordul, előre nyújtja a palackot, majd így folytatja: Ez itt már nem kérdés.

UNITOX! A HATÁSA DRÁMAI!

UNITOX V.

Készült: 1994.

1. Fiatal pár lép be valamilyen semleges, vagy fehér környezetbe.

2. Lány áhítatos képpel körülnéz és megszólal: Milyen csend van itt! Még a légy zümmögését is meg lehet hallani!

3. Fiú UNITOX-os palackot húz elő a zsebéből, a légtérbe fúj és ezt mondja: Most már azt sem!

UNITOX! CSENDBEN LÉGY!

UNITOX VI.

Készült: 1994.

1. Semleges, vagy fehér térben légyférfi részegen tántorog. Valamilyen dalocskát kornyikál. Kezében borosüveg, rajta UNITOX felirat.

2. Légyférfi nagyot húz az UNITOX-os borosüvegből.

3. Légyférfi tovább botorkál és egy légyasszonyhoz ér. Légyasszony kezében sodrófa.

4. Légyférfi dülöngélve megáll légyasszony előtt és rémülten néz. Légyasszony sodrófával hadonászva kiabál: Meglátod az UNITOX fog sírba vinni! Kép kimerevedik.

AZ UNITOX KÁROS A LÉGY EGÉSZSÉGÉRE!