1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Társadalmi célú reklám

*************************
Dohányzásellenes társadalmi célú hirdetés ? 30s +++ Értékelés: 4,5/10
Azért nem úgy van az! Szóval, ha nem kell semmit eladni, akkor sem lehet lazítani, és hülyeségeket beszélni. Illetve dehogy nem kell itt valamit eladni. Nevezetesen egy üzenetet kéne átadni, mintegy eladni a széles népközönségnek, hogy a fejükhöz kapjanak, nem jó, amit csinálnak. Meg hogy ezentúl másképp lesz. Készüljenek fel. Make love not dohányzás!

***************


***************
Egyébként a kreatívok mentségére legyen szólva, ők nemcsak akkor beszélnek hülyeségeket, amikor nem kell valamit eladni, hanem akkor is, ha kell. Na jó, vannak nekem kreatív barátaim is. Hiszen logikus, hogy egy társadalmi célú hirdetés megalkotására is szakembereket kell felkérni, elvégre ez is egy hirdetés, van neki célcsoportja, mi több, célja. Az a célja jelen esetben, hogy elmondja, ne búsuljatok emberek, hogy idéntől egy csomó helyen nem lehet majd dohányozni, mert ezáltal csak ti lesztek egészségesebbek. Ugyanis ha dohányoztok, ha még ezt nem tudtátok volna, akkor mindenféle bajotok lehet. Talán hallottátok már ti is a szlogent: A dohányzás káros az egészségre!

Ja, hogy te ezt még nem hallottad? Na neked készült ez a kis filmecske. De mivel is lehetne legjobban felhívni a figyelmet e szokás negatív hatásaira? Nyilván, ha az egészségre káros, akkor be kellene mutatni, amint éppen káros az egészségre. Méghozzá valahogy olyan közérthető formán. Olyan kézzelfoghatóan, hogy mindenki felismerje a helyzetet, és rádöbbenjen, hiszen én is ezt csinálom minden nap, és akkor majd jól velem is ez fog történni, mint a film főhősével.

Nos, ezért indul úgy a film, mint egy óvszer reklám. Teljesen logikus, hiszen mely élethelyzetre jellemző leginkább, hogy dohányzunk? Na most te (én) megint olyan dolgot találtál, ami szerinted tök ciki, és ilyen nincs is a való életben, pedig dehogy nincs, igenis szinte sztereotípia, hogy szeretkezés után a férfi, már ha dohányos, akkor gyakran mindjárt a cigaretta után nyúl. Rendben, elfogadom, de ez csak akkor van így, ha az a kapcsolat már bizonyos értelemben rutin, ha már nem kell hódítani, ha már a szerelem lángja kissé alább hagyott, és ha a férfi van olyan bunkó, hogy kvázi ki is fejezze, igen, csak eddig tartott a hév, ellőttem a patront, most már csináljunk valami értelmeset. A nő odabújik, a férfi elfordul és rágyújt.

Most mit akarsz? Ez egy ilyen kettős célú reklám. Ezért társadalmi célú. Megmutatja, hogy az ehhez hasonló lelketlen férfiak, előbb utóbb el is nyerik méltó büntetésüket. Ha szeretkezés után rögtön rágyújtasz mit sem törődve a partnered lelki igényeivel, akkor már nagyon fiatalon az intenzív osztályra juthatsz. Vagy lehet, úgy kell értelmezni, akinek még szeretkezés után is első gondolata a dohányzás, akkor az minden bizonnyal nagyon erős dohányos, és a pokolra, akarom mondani az intenzív osztályra fog jutni. Mennyivel másabb volna a helyzet, ha megadná a nőnek, ami egy nőnek jár levezetésképpen a szex után, és csak egy jó félóra múlva gyújtana rá.
De nem. Ez rögtön rágyújt. É lám, a zene lelassulva torzan elfúl, és a cigarettáért nyúló kéz, immáron kórházi, kékes megvilágításban hajlik vissza segítségért kapaszkodva a női kéz felé. (Huh, de gyönyörűen megfogalmaztam!) Mert persze a nő, az örök nő, mindig megbocsát, mindig feláldozza magát, mindig ott áll a szeretett férfi mellett, ha él, ha hal. Mert az örök nő él hal a férfiakért. (A hal itt nem az állatot jelenti. Nagyon vicces.)

Jól van, értem én. Ne nyúlj mindjárt a cigi után, minden helyzetben. Ne az legyen az első mozdulatod. Mert az évek hosszú során végül nagyon megbánod. És tényleg, a szeretkezés az egy nagyon markáns, figyelemfelhívó, figyelmet megragadó esemény, jó kontrasztja a később látható negatív következményeknek, mert hisz szeretkezni ugyebár általában egészségesen szoktunk. Akkor van hozzá kedvünk. És lám, mi lesz velünk. Itten. Ha így csinálunk, mint ez a fiatalember. Aki ezek szerint igen peches. Mert már ilyen fiatalon. Ezért nem is nagyon életszerű a dolog. Na ez zavart valahol. Kedves kreatív! Vagy egy idősebb párnak kellett volna szeretkeznie, vagy ha az nem nagyon comme il faut, akkor talán a fiatalembert kellett volna egy idősebb állapotában megbetegíteni.

Vagy képzeld el, a srác meg akarja csókolni a csajt, aki nem sokkal azelőtt dobta el a cigit, és ahogy közelebb hajol hozzá, a csaj gyönyörű, piros ajkú szája hirtelen átváltozik egy bűzös hamutartóvá, tele undorító elnyomott csikkekkel…
*******************************************************************************

Értékelés: 4,5/10 pont (ISTCT szám)

A forgatókönyv és/vagy a történet (Script) – 4/10
Az igazság faktor és/vagy a valós érték (Truth) – 4/10
A látvány (Scene) – 5/10
A technika (Technology) – 5/10
{mxc}