Magyar
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Református Egyház adó 1% felhívása

*************************
Református Egyház adó 1% ? 30s
És ha az adód 1%-át szeretném elkérni? És ha ezt egy 30 másodperces klip-el is szeretném propagálni? Akkor milyen legyen az ilyen figyelemfelhívó? Gondolom, mutassa be, miről lenne szó, és győzzön meg, hogy az egy kivételesen jó cél. Persze vannak témák, amelyek úgymond maguktól adják magukat, pl. gyermekrák, és egyéb nyilvánvaló jótékonykodás. De mondjuk a Szkeptikus Társaság már kemény kihívás lenne egy kreatív kreativitásának.

***************

***************

Nem így egy egyház. Hiszen egy egyház ab ovo tele van mindenféle karitatív tevékenységgel, definíciószerűen önzetlenül dolgozik az elesettek felemelése érdekében, és az elesettség ábrázolására igencsak kialakult, és közérthető „képi sztereotípiák” közhasználatosak. De hát persze, ha a feladat művészkézbe kerül, akkor le a sztereotípiákkal!

Esetünkben pont így történt. Ennek eredményeképpen állhatott elő ez a gyöngyszem. Gyere, fejtsük meg. Fejtsük meg, mert én egy hangot sem értek belőle. Csak egy nagy depi jön le nekem, de az igen intenzíven. Olyan Kafkás Orwelles feeling. Lehet, ez a cél. Mármint hogy azért adjuk ide az 1%-ot, mert akkor nem lesz ilyen az életünk. Vagy ez hülyeség? Menjünk sorjában.

Az első kép nem depis, fiatal házaspár kellemes otthoni környezetben mosolyogva adóívet tölt ki. Mosolyogva, mert ez köztudottan egy különösen élvezetes, kellemes elfoglaltság. De persze nyilván azért mosolyognak, mert jól láthatóan mindkettőjük számára a legkielégítőbb döntést hozták, miszerint az 1% megy az adott egyház javára. És innentől kezdve jönnek a bonyodalmak.

A fiatalembert egy VW kisbuszban viszik valahová, miközben ő mosolyogva tarja a kezében az adóívet tartalmazó lezárt borítékot. Aztán egy nagyon furcsa helyre érkezik, kietlen ipari környezet, az udvaron emberek mennek libasorban valahová, valakit meg egy törött VW Golfba tuszkolnak befelé erőszakkal fehérköpenyes ápolók. Diliház? Aztán egy folyosón siet a fiatalember, szikrázó „SIN KAPCSOLÓK” (az van odaírva) és rácsok mindenütt. Majd egy szűk, rácsba vágott ablakon beadja az adóbevallást.

Postás megy kerékpáron tömött táskával, háttérben szürke felhőkarcolók, az égen léghajó. Vagyis folytatódik a szürreál. És lám, odaér egy undorító nagy téglaépülethez, amelyre rá van írva, hogy adóhivatal. Akkor a sin kapcsolós hely a posta volt? De nem lehetett a posta, mert mások itt egy végtelen csigalépcsőn, egyforma ruhában, egymástól egyenlő távolságban menetelnek felfelé, és mindenkinek a kezében csak egy boríték van. Úgy látszik a mi főhősünk kiváltságos, neki elég volt csak a postáig, vagy mi a francig menni. Így nem is láthatja, amint egy hivatali hölgy undorral válogatja a borítékokat, és a nagyrészüket felbontás nélkül kivágja a kukába. Végül egy hatalmas, régmódi kapcsolótáblákkal kifalazott teremben (valamelyik régi erőművünk kapcsolóterme lehet) ül valamiféle hivatalnok királynő nagy irat- és pecséthalmok között. És végre jön a szóbeli segítség. Miközben egy hivatalnok ember egy borítékot helyez a hölgy elé, azt halljuk, hogy nem egyszerű. De már több mint 180000 embernek természetes. És a hölgy egy nagy „elfogadva” feliratot pecsétel a borítékra.

Egy lehetséges megfejtés:

Nem egyszerű egy ilyen antikrisztusi, antiklerikális világban az adó egy százalékát egy történelmi egyházra hagyni. Aki ezt teszi, eleve gyanús. Azt máris szállítják valahová, azon erőszakot tesznek. Ebben a világban emberek tömegei kénytelenek menetelni az egyetlen, méghozzá a zsarnok hatalom által kijelölt egyetlen úton. De ne csüggedj. Mert igenis van remény. Tudom nem egyszerű, tudom legtöbbször csak szenvedés a részed, de lásd, már 180000 embernek ez már természetes. Természetes, hogy felveszik a harcot az evilági démonok ellen, a szürke, embertelen valóság ellen, és a kitartás jutalma, hogy igenis egyre több 1% tör át, egyre több ilyen borítékra kerül rá az „elfogadva” pecsét megváltása.
Ja és hogy mit akarunk kezdeni az adományoddal? Hát nem érted? Pontosan ez ellen a világ ellen fogunk harcolni a segítségeddel, amely világra, mint a sajátodra bizonyára ráismertél. Te menetelsz nap mint nap ott a sorban. A rabszolga sorban. Sorsban. Ezért forradalmi tett már csak az is, hogy egy egyházra iratod azt a nyomorult 1 százalékodat.

Hogy mi? Hogy a te világod közel sem ilyen? Akkor tudod mit? Megmondom hova tedd az 1 százalékodat. A kreatívok már úgyis ki vannak fizetve.
*******************************************************************************
{mxc}

Ki van most itt?

Oldalainkat jelenleg 23 vendég és 0 tag böngészi

Utolsó hozzászólások

Képtalálat a következőre: „kövess minket a facebookon”

Legutóbb olvasottak

Olvasottsági sorrend egy évre visszamenőleg

Olvasottsági sorrend 2008 február 9 óta

És még ezek is:

Forgalom - különböző IP címekről

4.png6.png3.png8.png5.png6.png
Ma96
Tegnap97
Ezen a héten96
Ebben a hónapban2425
2014.10.25 óta463856

Látogató infó

  • IP: 3.88.161.108
  • Böngésző: Unknown
  • Verzió:
  • Operációs rendszer: Unknown

Itt és most

2
Online

2019. április 22. hétfő, 12:58

És még ezek is: