Külföldi

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

Voltaren reklám

*************************

 Voltaren logo –  Emulgel Forte – 60s +++ Értékelés: 4,4/10

A boldogság, mint az egyik alapvető emberi tudatállapot, vagy érzelem megjelenítése nem könnyű feladat. Egyszerűnek látszik, de nem az. Pedig a reklámok egyik alapeszköze a boldogság láttatása, hisz mi mást is okozhatna a termék, mint földöntúli boldogságot. Ezért vesszük meg. Hogy boldogok legyünk általa. És érte. És benne. És megváltassunk általa. Az örök dicsőség fényeskedjen neki. Tényleg ilyen jól oldják meg a reklámok ezt a nehéz feladatot? Szerinted? Miért, te hányszor vettél meg valamit kifejezetten azért, hogy boldog légy általa? Földöntúlian?

***************

***************

A boldogsághoz ugyanis út vezet. Fáradságos, szenvedésekkel teli, és más ilyesmikkel teletűzdelt. Ja persze én most annak művészi ábrázolásáról beszélek, vagyis ha mélyen át akarja éreztetni velünk a művész a boldogság megszületésének katartikus pillanatát. Ilyenkor mintegy kézenfogva kirángat minket az alkotó a hétköznapok partikularitásainak szimplifikáló dehonesztációiból, és beleprojektálja fikciós asszociatív absztrakcióinkat a lényegi és tudati dezintegrációinkba. De hagyjuk a tudományt, a lényeg, hogy a te nyelveden is megfogalmazzam jámbor és egyszerű személyiségszerkezetű olvasó, a reklámok szart se tudnak, mintsem boldogságot láttatni. (Ha megsértődtél, innentől kezdve ne küldj több pénzt.)

Ha megnézed ezt a reklámot (gondolom, ha már itt tartasz, akkor megnézted) láthatod, hogyan vezeti végig az alkotó a kedves idős nénit (kb. korombéli lehet) a boldogsághoz vezető úton a boldogságig. Ugyanis a kedves idős néni (azért szerintem kicsit idősebb nálam) néha tornázik egy keveset reggelente, de eddig nem volt boldog, mert fájtak az ízületei. Egyébként az egész olyan filmszerűen is kezdődik, mert úgy indul, hogy a termék bemutatja a szenior mozgásprogramot. Tudod, a szenior a vén elegáns megnevezése. Na de a kedves idős néni (én nem vagyok idős, csak már nem fiatal) rálelt erre a termékre, és jól bekeni vele az ízületeit. Jó, ezt is finomabban meséli el nekünk, mert hogy van amikor úgy érzi, szüksége van a termékre, mert ő már nem húszéves. Hát igen, igen, enyhén szólva. Szóval bekeni, és akár 12 órán át is csillapítja az ízületi fájdalmait. Gondolom akkor újra bekeni. Majd újra és újra és így tovább az idők végezetéig.

De nem is erről akartam beszélni, hanem a boldogság láttatásáról, és az odavezető útról. Tudom 30-60 másodperc alatt nem lehet nagyon sokáig az úton járni, így itt meg kell elégednünk a bekenéssel, a fájdalmas néni (mater dolorosa) megformálására sajnos nem nyújtott lehetőséget a nénit megformáló amatőr színésznek (dehogy amatőr színész, ő maga a néni herself) a műfaj értelemszerű korlátozottsága. De tessék megfigyelni, igen, ott a labdagyakorlatnál, a néni (hölgy, én se szeretem, ha bácsinak szólítanak) ajkaira már úgynevezett boldog mosoly ül ki. Tehát úgy tűnik, a mosoly, a nevetés a fő eszköz a reklámalkotók kezében a boldogság kifejezésére. Mi más is lehetne abban a néhány másodpercben? Aki a reklámban mosolyog, az boldog. Persze lehet sírni is boldogságunkban, de annak már van bizonyosfokú közvetettsége, amire persze nincs idő egy valamire való reklámban. Ja, hogy egy csomó reklámban még a végén se vagy biztos benne miről is van szó, annyira közvetett? Hogy a többségük ilyen? Kivétel erősíti a szabályt, és ne vitatkozz.

De hogy a hatás fokozódjék, nem elég egyszál személyes mosoly, ezt bárki épeszű kreatív beláthatja. A csoportos boldogság, az már igen! Annak elsöprő ereje van! Nem tudod kivonni magad alóla. Tessék nézni ezt a csoport idősebb nénit (már nem húszéves hölgyet) és az ő folyamatos boldogságukat. Ők barátnők, akik igen aktív életet élnek, amelynek itt minden bizonnyal csak néhány aspektusát követhetjük nyomon, ha érted mire gondolok, kirándulnak, táncolni járnak, jókat nevetnek, vagyis így nyugdíjasan már csupa öröm és boldogság nekik az élet. Itt a kirándulás, és a jókat nevetés kiváló megjelenítését láthatjuk. Egyértelműen a jókat nevetés a döntő, ettől érezzük tehát boldognak a társaságot. Én mondjuk kínosnak, és erőltetettnek érzem, olyan nagyon amatőrösen hülyének, de hát pont az amatőr szereplők adják a dologhoz az életszagot. Mintegy a sajátélményt. És hogy verjem már bele a hülye fejembe, nem a cannesi filmfesztivál győzelem esélyes kisfilmjéről volna itt kérem szó. De miért nem?

Csak szólni kéne a néninek (na jó, lehet, korombéli, de nekem nem jön be), hogy mindjárt elveszti a terméket, annyira kilóg a hátizsák oldalzsebéből, inkább tegye be jó mélyre. Hogy miért ne menjek kreatívnak?

*******************************************************************************

Értékelés: 4,4/10 pont (ISTST szám)

A BRAND bevésése (Imprinting) – 4/10

A forgatókönyv és/vagy a történet (Script) – 3/10

Az igazság faktor és/vagy a valós érték (Truth) – 6/10

A látvány (Scene) – 4/10

A technika (Technology) – 5/10

Ki van itt?

Oldalainkat 101 vendég és 0 tag böngészi

Utolsó hozzászólások

 • Anyu üzemképtelen
  BacitraciN 30.09.2017 19:22
  Jo napot kivanok! Nekem csak egy hozzaszolasom lenne, butasag, de nagyon bantja a fulemet. A reklamban ...

  Bövebben...

   
 • Az összetartó elixír
  Sutyi83 27.09.2017 16:31
  Nekem is a zene volt fura. Bátyóval szeretkezne..?

  Bövebben...

   
 • Az összetartó elixír
  anonim 20.08.2017 15:46
  Nem eset szó a zenéről. A nagy családi összetartás alatt szóló zene eredeti szövege: "Ha esik test a ...

  Bövebben...

   
 • Szupergyors ötlet
  Bendegúz 09.08.2017 12:12
  Ráadásul eléggé félrevezető is a reklám. Azt persze elfelejtették hozzátenni, ha van egy viszonylag régi ...

  Bövebben...

   
 • Bénázás
  Bendegúz 09.08.2017 11:51
  Azt nem tudtam eddig még felfogni, mi a francnak ekell internet ahhoz, ha le akarok fényképezni ...

  Bövebben...

Legutóbb olvasottak

Olvasottsági sorrend az elmúlt félévben

Olvasottsági sorrend 2008 február 9 óta

És még ezek is:

Forgalom

2.png9.png3.png3.png9.png5.png
Ma100
Tegnap460
Ezen a héten100
Ebben a hónapban8221
2014.10.25 óta293395

Látogató infó

 • IP: 54.91.38.173
 • Böngésző: Unknown
 • Verzió:
 • Operációs rendszer: Unknown

Itt és most

1
Online

2017. december 18. hétfő, 06:19

És még ezek is: