Miről van szó?

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

Amikor a gyermekeim még kisebbek voltak, a tévé előtt ülve gyakorta egy kis játékkal vészelték át azt az időt, amelyet a reklámok vettek el kedvenc műsoraik figyelése közben. A játék lényege, ki tudja hamarabb kitalálni, mit reklámoz az adott reklám?

Értelemszerűen azelőtt kellett erre minél gyorsabban rájönni, mielőtt a reklámozott termék megnevezése megtörténne. Ugyanis a reklámok jelentős részénél a "sztori" úgymond elnyomja terméket olyannyira, hogy míg a sztori az emlékezetünkben marad, a reklámozott terméknevet nem tudjuk felidézni. Még akkor sem, ha az adott hirdetést nem először látjuk. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a gyerekek játékot tudtak belőle csinálni.

Nos, mondanom sem kell, az ilyen típusú reklámot nem tartom jó reklámnak. Hisz nem felelnek meg a céljuknak, nemhogy az adott termék fogyasztására nem ösztönöznek, de még csak a termékről, mint olyanról sem szolgáltatnak maradandó emlékképet. Ennek ellenére a reklámok nagyon nagy része ilyen.

Itt mindjárt be kell vallanom, én tulajdonképpen nem szeretem a reklámokat. Mert nem szeretem, ha manipulálnak, és nem szeretem ha hülyének, vagy gyereknek néznek. És egyáltalán nem szeretem, ha a szemembe hazudnak. Nyilvánvalóan, leplezetlenül, pimaszul.

De ha már egyszer valaki elvállal egy feladatot, miszerint lopd már be az emberek tudatába ezt a terméket, akkor hogyan követhet el akkora baklövéseket, amely például gyermekek kitalálósdi játékává teszi a reklámozandót? És hogyan fogadhatja ezt el a megrendelő?

Ezért arra gondoltam, megsegítem én ezt a szakmát. Először megpróbáltam magam reklámfilm forgatókönyveket írni, amelyekkel aztán házalni is kezdtem különböző ügynökségeknél. Majdnem egy évig próbálkoztam, persze közben volt rendes kenyérkereső foglalkozásom is, mígnem egy kedvező új állásajánlatot elfogadva végleg elfogyott az erre szánt időm. Legnagyobb eredményem tíz másodperc volt egy igazi reklámban, illetve az a biztatás, hogy ha továbbra is ilyen kitartóan törekszem a témában, fél év múlva bent vagyok a szakmában. De hát nem törekedtem tovább. Azért ezen egykori próbálkozásaimat majd felteszem ide valahova tanulságképpen.

Viszont miért ne mondhatnám meg jól a véleményemet a most látható, és sajnos kikerülhetetlen reklámokról? Íme itt az Internet szabadsága, minden további nélkül belekiálthatom a szavaimat a pusztába, illetve a cybertérbe. Az meg csak a hab lesz a tortán, ha valaki meg is hallja, és ne adj Isten, még reagál is rá. Úgyhogy mostantól én leszek a véres kezű reklámkritikus, egy szakma fogja rettegni nevemet. Vagy nem.

Kövess hát olvasó!

Ki van most itt?

Oldalainkat jelenleg 27 vendég és 0 tag böngészi

Utolsó hozzászólások

 • Anyu üzemképtelen
  BacitraciN 30.09.2017 19:22
  Jo napot kivanok! Nekem csak egy hozzaszolasom lenne, butasag, de nagyon bantja a fulemet. A reklamban ...

  Bövebben...

   
 • Az összetartó elixír
  Sutyi83 27.09.2017 16:31
  Nekem is a zene volt fura. Bátyóval szeretkezne..?

  Bövebben...

   
 • Az összetartó elixír
  anonim 20.08.2017 15:46
  Nem eset szó a zenéről. A nagy családi összetartás alatt szóló zene eredeti szövege: "Ha esik test a ...

  Bövebben...

   
 • Szupergyors ötlet
  Bendegúz 09.08.2017 12:12
  Ráadásul eléggé félrevezető is a reklám. Azt persze elfelejtették hozzátenni, ha van egy viszonylag régi ...

  Bövebben...

   
 • Bénázás
  Bendegúz 09.08.2017 11:51
  Azt nem tudtam eddig még felfogni, mi a francnak ekell internet ahhoz, ha le akarok fényképezni ...

  Bövebben...

Legutóbb olvasottak

Olvasottsági sorrend az elmúlt félévben

Olvasottsági sorrend 2008 február 9 óta

És még ezek is:

Forgalom - különböző IP címekről

3.png3.png5.png3.png5.png1.png
Ma368
Tegnap519
Ezen a héten2898
Ebben a hónapban10989
2014.10.25 óta335351

Látogató infó

 • IP: 54.224.148.23
 • Böngésző: Unknown
 • Verzió:
 • Operációs rendszer: Unknown

Itt és most

2
Online

2018. március 24. szombat, 18:51

És még ezek is: